AcasăȘTIRI EXTERNERusia lansează în spațiu racheta „Donbas”. Cui este dedicată misiunea - VIDEO

Rusia lansează în spațiu racheta „Donbas”. Cui este dedicată misiunea – VIDEO

Rusia lansează în spațiu racheta „Donbas”. Cui este dedicată misiunea - VIDEO / Foto: NASA

Agenția spațială rusă Roscosmos a lansat, vineri, racheta purtătoare Soyuz-2.1.a de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan. Racheta a decolat la ora 15:02 (IST), transportând capsula Progress MS-20 încărcată cu peste 2.500 kg de marfă în cadrul unei misiuni de realimentare a Stației Spațiale Internaționale (ISS).

În urma lansării reușite, directorul general al Roscosmos, Dmitri Rogozin, a lăudat succesul și a declarat că misiunea este dedicată soldaților ruși care desfășoară „operațiunea militară” în Ucraina.

„Junta fascistă de la Kiev”

Racheta Soyuz folosită în această misiune este inscripționată „Donbas” și pe ea sunt pictate steagurile „republicilor” Donețk și Lugansk, recunoscute de Rusia. Rogozin a distribuit chiar și o înregistrare video a lansării și a numit armata ucraineană „junta fascistă”, scrie Republicworld.

„Lansarea cu succes a unui vehicul de lansare Soyuz-2.1.a cu numele «Donbass», dedicat soldaților din Operațiunea militară specială de eliberare și luptei eroice a compatrioților noștri împotriva juntei fasciste de la Kiev”, a scris Rogozin în tweet-ul său.

O călătorie de trei ore

Progress MS-20 a decolat cu aproape trei tone de încărcătură, inclusiv 559 kg de combustibil, 40 kg de azot comprimat în butelii și 420 de litri de apă potabilă. Pe lângă acestea, capsula include și 1.458 kg de alte echipamente, cum ar fi provizii medicale, mijloace de igienizare, ținute, rații alimentare standard, precum și alte produse comestibile pentru echipajul Expediției 67.

Cu puțin timp în urmă, pe Twitter, stația spațială internațională a oferit o actualizare prin intermediul unui clip video care arată cum capsula Progress se apropie de avanpostul orbital. După o călătorie de trei ore, nava spațială a ajuns la stație și a început procedurile de andocare.

Programul spațial, neafectat de sancțiuni

Între timp, Rusia continuă să efectueze lansări de pe cosmodromul Baikonur. Recent, Konstantin Busigin, șeful administrației de la Baikonur, a dezvăluit că complexul spațial din oraș nu a fost afectat de sancțiunile occidentale, deoarece se află sub jurisdicția Republicii Kazahstan.

Înaintea lansării, Roscosmos a invitat elevi la locul de lansare, oferindu-le un tur al muzeelor din „leagănul cosmonauticii mondiale” din complexul spațial din Kazahstan. Cosmodromul este închiriat Rusiei până în 2050, în baza unui acord care a fost semnat pentru prima dată de președintele rus Boris Elțîn și omologul său kazah Nursultan Nazarbaiev în 1994.

author avatar
Tudor Borcea