AcasăȘTIRI EXTERNERusia își umflă mușchii în fața Americii. Exerciții navale în Pacific, cu...

Rusia își umflă mușchii în fața Americii. Exerciții navale în Pacific, cu bombardiere și submarine nucleare!

Parcă niciodată în mandatul lui Donald Trump nu au existat asemenea reacții venite după o întâlnire între liderii celor mai puternice națiuni de pe glob. De fapt, cu niciun alt președinte american nu pare să fi existat astfel de tensiuni ca acum, cu Joe Biden instalat la Casa Albă.

La mai puțin de o săptămână de la summitul din Elveția, America s-a grăbit să anunțe că impune Rusiei noi sancțiuni, iar răspunsul Kremlinului a venit instantaneu, sub forma celor mai ample exerciții militare desfășurate până azi în Pacific. De fapt, o adevărată desfășurare de forțe, după cum remarcă analiștii militari. Federația Rusă și-a umflat mușchii în fața Americii, etalând câteva dintre piesele grele ale arsenalului său naval, de la bombardiere și crucișătoare până la temutele submarine nucleare.

În replică la retorica americană (sancțiunile reluate de Washington), Marina rusă spune că a simulat un atac al unui „grup naval inamic” în Oceanul Pacific. S-a întâmplat nu departe de Hawaii, spre șocul Pentagonului.

13 iunie. Două avioane de vânătoare F-22A Raptor decolează în maximă alertă de la baza Pearl Harbor – Hickham. A fost raportat de către Administrația Federală a Aviației [FAA] un „incident aerian” extrem de serios. Celor două avioane li s-a alătură, în scurt timp, și o a treia aeronavă, precum și un avion de alimentare în aer, model KC-135 Stratotanker. Motivele acestei agitații nu au fost specificate imediat de autoritățile americane, dar, mai târziu, pe surse (canale neoficiale de informații) s-a invocat faptul că, la momentul evenimentelor, o aeronavă rusă de patrulare maritimă, Tu-142m „Bear”, se îndrepta spre „granița” (zonă de identificare a apărării aeriene – ADIZ) din Hawaii.

După cinci zile, același scenariu s-a repetat.

„Forțele Aeriene din Pacific desfășoară în mod regulat operațiuni în spațiul aerian din jurul insulelor Hawaii. În principiu, nu discutăm tactica, tehnicile sau procedurile utilizate de aeronavele Forțelor Aeriene din motive de securitate operațională”, a fost singurul comentariu oficial lansat de Statul Major General al SUA. Ca să mascheze cumva agitația care i-a cuprins, americanii au anunțat derularea unor exerciții militare semnificative, Agile Dagger 21. Sub acest pretext, a fost mobilizată o treime din toată forța submarină a Flotei Pacificului!

Ce s-a întâmplat, de fapt. Marina rusă a lansat cele mai importante manevre navale în Pacific de la sfârșitul Războiului Rece încoace. Au luat parte aproximativ 20 de nave de suprafață, inclusiv crucișătorul anti-rachetă Varyag), plus submarine nucleare, bombardiere Tupolev, avioane de patrulare maritimă și avioane de luptă MiG-31 BMS.

În același timp, în zonă se afla un grup aerian naval american, format în jurul portavionului USS Carl Vinson. Folosindu-se de asta, rușii au pregătit un scenariu de exercițiu militar în care navele sale trebuiau să detecteze și să distrugă un grup naval inamic. Practic, antrenament cu ținte vii, cum s-ar zice.

Ce au arătat rușii că dețin? Rachete puternice, înainte de toate! Rachete hipersonice (Kinjal) au fost instalate pe MiG-urile 31 BMS, dar au atras atenția și manevrele efectuate de crucișătorul Varyag, precum și cele în care rolul principal l-a avut fregata modernizată Mareșal „Shaposhnikov”. În fine, Tu-142m3s au arătat că sunt capabile să patruleze mai mult de 14 ore!

Pe 19 iunie, navele rusești angajate în aceste manevre, inclusiv crucișătorul Varyag,  au fost observate la 35 de mile marine sud de Honululu (65 de kilometri).

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
700 afisari

7 COMENTARII

  1. Culturism militar tipic rusesc.
    E ca in pantera roz in care se umfla cu pompa si a qtins un spin ss-a seunflact precum un bal🎈on cu aer cald disparand undeva in ceruri…

  2. Catu o sa dizloce sume uriase de bani sa faca o ampla zilele lui Neptun ♆ zeul marilor de ziua marini cu flotele din dotare.

  3. cele 3 tu142 care mai sunt in functiune,niste submarine care nu s-au scufundat inca si mig31 care de abia trece de filipine,avand la bord niste rachete pe care nu le-a vazut nimeni.

    • mars ca esti pe dinafara
      cere consultatii de la un specialist inainte de a scrie aiureli ………….

  4. Păi daca americanii fac manevre in Marea Neagra de ce nu ar face si rusii manevre militare in Pacific? In alta ordine de idei intreb
    daca le vine cumva ideia rusilor sa faca manevre in apele teritoriale cubaneze impreuna cu cubanezii ca doar sunt amici oare ce a zice americanii?
    sau rusii nu au voie sa faca nimic , doar americanii au voie ori ce si ori unde pe glob?.ha!ha!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger