AcasăȘTIRI EXTERNERusia își testează cele mai noi submarine „anti-NATO” / Rachete balistice intercontinentale...

Rusia își testează cele mai noi submarine „anti-NATO” / Rachete balistice intercontinentale la bord

Rusia testează cea mai recentă tehnologie de război subacvatic în Marea Barents. „Krasnoyarsk” și „Generalissim Suvorov” sunt cele mai avansate submarine nucleare construite vreodată de șantierul Sevmaș.

Protecția este asigurată de „Dmitri Donskoy”, singurul submarin din clasa Typhoon încă în funcțiune, potrivit presei rusești.

De-a șoarecele și pisica cu rachete intercontinentale

„Krasnoyarsk” este al treilea dintre submarinele multirol din clasa Yasen-M modernizate, înarmate cu rachete de croazieră, torpile și rachete sol-aer. Nava a fost lansată vara trecută și a pornit din Severodvinsk spre Marea Albă pentru primele teste pe mare în această primăvară.

Pentru testarea armamentului și atunci când se efectuează jocul de-a șoarecele și pisica, ascunderea și detectarea, Marea Barents, mai vastă, este mai potrivită pentru aceste operațiuni.

Celălalt submarin nou aflat în prezent în probe pe mare în apele de la nord de Peninsula Kola este „Generalissim Suvorov”. Acesta este al treilea dintre submarinele balistice din clasa Borei-A, înarmate cu racheta intercontinentală Bulava.

„Generalissim Suvorov” a început testele pe mare aproximativ în același timp cu „Krasnoyarsk”. Când vor fi date aprobările finale, se așteaptă ca ambele submarine să facă parte din Flota rusă din Pacific, scrie The Barents Observer.

Săptămâna trecută, serviciul de presă al Flotei de Nord a declarat că aviația antisubmarin a desfășurat exerciții deasupra Mării Barents. Avioanele Il-38 și Tu-142, împreună cu elicopterele antisubmarin Ka-27 au efectuat antrenamente de căutare și urmărire tactică.

Clasa Yasen este cea de-a patra generație de submarine multifuncționale ale Rusiei și reprezintă o mare preocupare pentru NATO în Atlanticul de Nord. Capacitățile sale de armament și abilitatea de a naviga în liniște și de a evita detectarea ar putea reprezenta o amenințare atât pentru instalațiile militare de pe uscat, cât și pentru navele marinei inamice.

Toamna trecută, primul submarin din clasă, „Severodvinsk”, a efectuat o primă lansare de testare a rachetei de croazieră hipersonice Zirkon în Marea Barents.

Înarmate, de asemenea, cu rachete Kalibr, submarinele din clasa Yasen ar putea crea mari probleme planurilor de întărire a NATO pentru Europa în caz de conflict, prin lovirea efectivă a navelor marinei Alianței din Atlanticul de Nord.

author avatar
Tudor Borcea