AcasăȘTIRI EXTERNERusia își golește ambasada din Ucraina. Ce mesaj transmite Putin americanilor

Rusia își golește ambasada din Ucraina. Ce mesaj transmite Putin americanilor

Rusia își golește ambasada din Ucraina. Ce mesaj transmite Putin americanilor

Rusia a început să-și reducă personalul ambasadei din Kiev, un posibil indiciu pentru următoarea mișcare a lui Vladimir Putin, afirmă responsabilii americani.

„Avem informații care indică faptul că guvernul rus se pregătea să-și evacueze membrii familiilor diplomaților și angajațilotr de la Ambasada Rusiei în Ucraina la sfârșitul lunii decembrie și începutul lunii ianuarie”, a declarat un oficial american într-un comunicat.

Cu o săptămână înainte de începerea reuniunilor diplomatice intensive cu privire la acumularea de trupe ruse la granița cu Ucraina, oficialii americani și ucraineni au urmărit de departe cum Rusia începea să-și golească ambasada din Kiev, capitala ucrainei.

Propagandă sau pregătire pentru conflict?

Pe 5 ianuarie, 18 persoane – majoritatea copii și soțiile diplomaților ruși – s-au urcat în autobuze și s-au îmbarcat într-o mașină pentru un drum de 15 ore până acasă, la Moscova, potrivit unui înalt oficial de securitate ucrainean, scrie The New York Times.

În următoarele zile au urmat încă 30 de evacuări, de la Kiev și de la un consulat la Liov, în vestul Ucrainei. Diplomaților din alte două consulate ruse li s-a spus să se pregătească să părăsească Ucraina, a declarat oficialul de securitate ucrainean.

Această mișcare lasă deschisă întrebarea cu privire la ce mesaj vrea să transmită Moscova. Reducerea Ambasadei Rusiei poate fi parțial propagandă, parțial pregătire pentru un conflict care se profilează sau parțial simulare. Sau toate trei, spun oficialii ucraineni și americani.

Ministerul de Externe al Rusiei a declarat marți că ambasada sa din Kiev „funcționează ca de obicei”, a informat agenția de presă Interfax. În ultimele zile, plecările lente – pe care rușii știau cel mai probabil că americanii și ucrainenii le vor vedea – au devenit parte din puzzle-ul a ceea ce se va întâmpla în continuare.

Sunt date mai îngrijorătoare decât cyberatacurile recente împotriva ministerelor ucrainene și rapoartele Microsoft și ale guvernului american potrivit cărora programe malware mult mai distructive au fost implantate în rețelele ucrainene, dar nu au fost activate.

Convoaie enorme de trenuri încărcate cu tancuri, rachete și trupe continuă să treacă spre vest prin Rusia, și se pare că se îndreaptă spre granița cu Ucraina.

Belarus devine cazarma Moscovei

Pe de altă parte, președintele Belarus, Alexandr Lukașenko, a anunțat luni că forțele și echipamentele ruse au început să sosească în țara sa pentru un exercițiu militar comun care va avea loc în două locuri: la marginea de vest a Belarusului, lângă Polonia și Lituania, două țări NATO, și de-a lungul graniței cu Ucraina, care s-ar putea dovedi o altă cale de invazie.

Exercițiul a primit un nume care sună foarte american: Allied Resolve. Dar la Kiev, oficialii ucraineni se așteaptă ca trupele ruse dislocate în Belarus să rămână pe termen nelimitat, lăsând Ucraina deschisă atacului din nord, est și sud.

La Washington, oficialii americani spun că încă evaluează că Putin nu a luat încă decizia de a invada Ucraina. Ei îl descriu mai mult ca un tactician decât un mare strateg și cred că liderul rus cântărește constant o mulțime de factori diferiți.

Printre aceștia se numără cât de bine ar putea rezista sancțiunilor occidentale asupra băncilor și industriei sale și dacă cererile sale ca Ucraina să nu vireze spre NATO – și ca NATO să înceteze să înainteze spre spre Rusia – primesc suficientă atenție.

Dar oficialii americani spun că Putin ar fi putut, de asemenea, să fi ajuns la concluzia că, având în vedere că SUA și alte țări înarmează Ucraina, avantajul său militar riscă să scape, fiind tentat să acționeze mai devreme decât mai târziu.

Este posibil ca rușii să încerce să susțină argumentul conform căruia SUA și aliații săi occidentali ar trebui să ia în serios cererile lor conform cărora Ucraina nu se poate alătura niciodată NATO și că trupele, armele nucleare și alte arme grele trebuie eliminate din fostele state ale Pactului de la Varșovia, cum ar fi Polonia, care au fost odată aliate cu Uniunea Sovietică.

Invazie sau atac cibernetic. Sau ambele

S-ar putea, de asemenea, ca rușii să încerce să indice că se pregătește un atac, deși nu există alte semnale. De fapt, acumularea de trupe rusești la granița cu Ucraina nu crește într-un ritm la care oficialii Pentagonului se așteptau acum o lună.

Cele mai recente estimări ale SUA arată că sunt că aproximativ 60 de grupuri tactice de batalion, cunoscute sub numele de BTG-uri și fiecare cu o medie de 800 de soldați, se află acum la granița cu Ucraina. Combinate cu alte forțe locale, rușii au aproximativ 77.000 de soldați la graniță, cu alții pe drum. Alții estimează cifra la mai aproape de 100.000 – depinde mult de modul în care sunt numărate diferitele forțe – dar aceasta este cu mult sub estimarea Pentagonului, de 175.000.

Deși oficialii americani încă cred că Putin este indecis cu privire la următoarea sa mișcare, oficialii de la Kiev evaluează cum ar putea arăta un atac, dacă se va întâmpla. Ar putea veni sub forma unei invazii complete, a spus oficialul ucrainean de securitate. Sau Rusia ar putea lansa un atac cibernetic asupra rețelei energetice ucrainene – mult mai mare decât cele efectuate în 2015 și 2016 – combinat cu escaladarea militară în estul Ucrainei, unde forțele separatiste susținute de Rusia rămân profund înrădăcinate.

Doar  liderii de la Kremlin par să știe cu siguranță cum ar putea decurge următoarele zile și săptămâni.

Zelenski: Protejarea cetățenilor ruși, pretext pentru invazia Ucrainei

„Rusia acordă în mod activ pașapoarte populației din teritoriile ocupate temporar. Și tocmai creșterea numărului de persoane cu pașapoarte rusești ar putea fi folosită, în cele din urmă, ca pretext pentru escaladarea conflictului”, a spus președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Declarația liderului de la Kiev vine în contextul unei vizite în Ucraina a mai multor senatori americani, democrați și republicani. Sosirea senatorilor americani este legată de „o discuție pe tema unui posibil atac al Rusiei asupra Ucrainei”, potrivit Radio Chișinău.

„Rusia este capabilă să lanseze o ofensivă folosind ca motiv nevoia de protejare a cetățenilor ruși”, le-a spus Zelenski americanilor. Zelenski a evocat și un nou pachet de sancțiuni ce trebuie introdus împotriva Rusiei, cel mai potrivit fiind împtriva gazoductului Nord Stream 2. Altfel, dacă gazoductul va începe să funcționeze, atunci „Rusia ar avea mână liberă în raport cu Ucraina”.

author avatar
Tudor Borcea