AcasăȘTIRI EXTERNERusia își dorește propriul hotel spațial turistic

Rusia își dorește propriul hotel spațial turistic

Rusia își dorește propriul hotel spațial turistic

Unde vor dormi turiștii bogați dacă Stația Spațială Internațională se va închide în jurul anului 2025? În „dașa” orbitală a Roscosmos.

Turismul spațial se dezvoltă de la începutul secolului. Până acum, doar o mână de privilegiați – opt din 2001 – au dormit la lumina stelelor, pe Stația Spațială Internațională (ISS), după o călătorie cu racheta rusească Soyuz.

ISS se închide în 2025

O vacanță nebună, la un preț de 35 de milioane de dolari. Acesta este cazul pentru opt turiști, de la americanul Dennis Tito în 2001 la canadianul Guy La Liberte, cofondator al Cirque du Soleil în 2009.

Dar se așteaptă ca singurul hotel disponibil în spațiu să se închidă în 2025. ISS, care se rotește la 400 km deasupra Pământului, îmbătrânește. Dmitri Rogozin, șeful agenției spațiale rusești Roscosmos, a anunțat deja partenerilor săi americani și europeni că se retrage din acest laborator care a fost pus pe orbită în 1998, scrie Ouest-France.

Cu toate acestea, nu se pune problema rămânerii doar la cealaltă formă de turism spațial, simplul zbor suborbital la limitele spațiului din jurul liniei Karman, care separă atmosfera Pământului de spațiu (la aproximativ 100 km distanță). Aceasta este o afacere pentru companii private, pentru miliardarii americani, a spus Dmitri Rogozin, vizându-i pe Jeff Bezos și Elon Musk, șefii Amazon și respectiv Tesla.

Un loft spațial

Rogozin tocmai a sugerat o altă idee: un modul special pentru turiști. Un loft spațial, ancorat în viitoarea stație națională rusească, Ross, deja în construcție. Rușii, pionieri ai stațiilor orbitale locuite, cu Salyut 1 în 1971 și MIR în 1986, revin la elementele de bază. Și nu din ideologie marxistă: Roscosmos are nevoie de bani. NASA americană are acum lansatorul său, cu Space X și nu mai plătește pentru rachetele Soyuz.

În timp ce alte agenții din întreaga lume au ochii pe Lună și pe Marte, a dispune de un hotel spatial pe care să-l poți închiria înseamnă o sursă importantă de venituri și influență. Este un pariu, dar proiecțiile arată că o participare anuală de 50.000 de turiști spațiali ar fi posibilă până în 2030.

 

author avatar
Tudor Borcea
108 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger