Un diplomat rus de rang înalt a declarat, vineri, că discuțiile privind garanțiile de securitate pentru Rusia nu pot avea loc în timp ce instructorii și „mercenarii” NATO rămân în Ucraina și în timp ce livrările de arme occidentale către această țară continuă.
Într-un interviu acordat agenției de presă de stat rusești TASS, Alexandr Darchiev, șeful departamentului pentru America de Nord al Ministerului rus de Externe, a declarat că discuțiile ar fi premature „până când nu se oprește potopul de arme și finanțare pentru regimul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, până când militarii/mercenarii/instructori NATO nu sunt retrași”.
SUA să „țină cont de vocea rațiunii”
Rusia se referă în mod obișnuit la voluntarii străini care luptă alături de armata ucraineană ca fiind „mercenari” și i-a condamnat pe luptătorii străini capturați pentru că au acționat ca atare.
Oficialii ruși au subliniat din ce în ce mai mult în ultimele săptămâni deschiderea lor pentru discuții privind Ucraina, chiar dacă au subliniat că nu cred că Zelenski este interesat de o soluționare pașnică.
În comentariile sale, Darchiev a afirmat că discuțiile ar trebui să fie precedate și de „recunoașterea realităților pe care le-am definit pe teren”, o referire aparentă la controlul Rusiei asupra unor părți din estul și sudul Ucrainei, scrie U.S.News.
Rusia speră că SUA va da dovadă de suficientă prudență pentru a împiedica escaladarea situației până la o confruntare directă, a mai spus diplomatul rus.
„Nu putem decât să sperăm că Washingtonul va ține cont de vocea rațiunii și nu va lăsa ca situația să escaladeze până la punctul unei confruntări directe între Rusia și Statele Unite. În caz contrar, ruperea legăturilor diplomatice va deveni o realitate, cu toate consecințele cuvenite”, a spus el.
Darchiev a subliniat că Statele Unite au fost cele care „au început să învârtă roata distrugerii relațiilor bilaterale”. „Washingtonul a ales să se autoizoleze de Moscova, dar acum încearcă să transfere vina, ca și cum altcineva a adus aceste relații la punctul de neîntoarcere, nu actuala administrație”, a spus el. „Nu căutăm să le rupem complet, dar nu vom tolera provocările care nu ne lasă altă opțiune”.