AcasăȘTIRI EXTERNERusia închide şi deschide robinetul de gaz după cum vrea. Gazprom, noi...

Rusia închide şi deschide robinetul de gaz după cum vrea. Gazprom, noi probleme cu turbina din Canada

Gazul rusesc prin Nord Stream 1. Canada îi trimite lui Putin „turbina discordiei” / Furie la Kiev / Foto: Facebook

Gazprom a anunţat că livrarea de către Canada în Germania, în loc de Rusia, a unei turbine destinate gazoductului Nord Stream 1 este neconformă contractului, declaraţie care sugerează o accentuare a divergenţelor dintre Moscova şi Berlin asupra deciziei Rusiei de a diminua volumul gazelor naturale livrate Europei prin acel gazoduct.

Este posibil ca această veste să anticipeze reduceri și mai drastice ale livărărilor de gaz destinate Europei – și în special Germaniei -, după ce acestea au fost oricum sistate timp de 10 zile, iar apoi au fost reluate la o capacitate mult mai mică, Gazprom invocând tocmai lipsa turbinei trimise la reparații în Canada.

UE vorbeşte de şantaj, Rusia – de defecţiuni

Uniunea Europeană acuză Rusia de șantaj energetic, iar Moscova susține că problemele cu turbinele sunt de fapt motivul pentru care a redus și mai mult furnizarea de gaz prin Nord Stream 1.

Moscova invocase lipsa respectivei turbine, care fusese trimisă de compania Siemens Energy la reparaţii în Canada şi pe care această ţară a refuzat să o returneze Rusiei, invocând la rândul ei sancţiunile împotriva Moscovei.

Uniunea Europeană contestă argumentul Rusiei și al Gazprom.

author avatar
Andrei Ștefan