AcasăȘTIRI EXTERNERusia închide robinetul de gaze! Cât timp poate rezista Europa

Rusia închide robinetul de gaze! Cât timp poate rezista Europa

gazeRusia închide robinetul de gaze! Cât timp poate rezista Europa

Rusia taie gazele spre vestul Europei, pe termen nelimitat, ca reacţie la sancţiunile Occidentului.

Decizia vine și în contextul în care proiectul Nord Stream 2 a fost sistat.

Conducta rusă Yamal-Europa oprește toate livrările de gaz către vest. Fluxul din Rusia către Germania a fost acum suspendat pe termen nelimitat.

UE, planuri de urgență

Comisarul european pentru Energie, Kadri Simson, a dat asigurări joi, 3 martie, că Uniunea Europeană este pregătită pentru cazul în care Rusia ar decide să întrerupă livrările de gaze ca răspuns la sancțiunile impuse după invadarea Ucrainei.

UE primeşte cea mai mare parte din aprovizionarea cu gaze naturale din Rusia. În 2020, ţara a livrat 43,4% din gaze naturale ale UE, urmată de Norvegia, cu 20%.

România rezistă doar o lună fără gaze rusești

Fără gazul rusesc, România poate rezista circa o lună de zile cu stocurile de gaz din depozite şi cu producţia internă, scrie Ziarul Financiar.

Dar rezistă pentru că marii consumatori, cum este Azomureş, sunt opriţi, centrala OMV Petrom de la Brazi este şi ea oprită pentru revizie şi pentru că vremea este neobişnuit de caldă pentru această perioadă.

Preşedintele Klaus Iohannis spunea că dependenţa faţă de gazul rusesc trebuie terminată, dar în 2021 România, cu gaz care zace degeaba îngropat, a plătit peste 1 mld. de dolari pentru importuri, aproape triplu faţă de 2020.

author avatar
Andreea Vlad
1.356 afisari

7 COMENTARII

  1. ERA FIRESC. Americanii hotărăsc, viermușii din UE, ca Ursuleasa și Timermann execută și prostimea suportă.
    TOTUL CA SĂ LUĂM GAZ MURICANEZ DE CEL PUȚIN PATRU ORI MAI SCUMP.

  2. Acum vom vedea cat msi stsu guvernele pe scsune ca lipsa de mancare si caldura e tot razboi dar in patratica lui fiecare cu alesii lor!!

  3. „Fără gazul rusesc, România poate rezista circa o lună de zile cu stocurile de gaz din depozite şi cu producţia internă”
    Nu-i problema boss,intr-o luna iese stevia.Din momentul din care iese stevioara,se stie de mii de ani ca romanul a scapat de belele pana da iar bruma.Trai neneaca.

  4. Cocotatul,aproape in fiecare zi cand nu doarme sau nu este plecat in voiaje de lux sau de ” lucru”,constata ca ” se constata,se impune,este nevoie,ar trebui, este nercesar,asa nu se mai poate,etc. si etc. „. Desi a promis ” Romania lucrului bine facut „, a patronat debandada in toate domeniile,a tolerat si incurajat jaful,inrobirea Tarii colonizata ” pas cu pas „.Iar in privinta gazelor a sabotat Romania in schimbul unei „sepcute „,si ca sa fie sigur de ” reusita ” Dragnea a fost bagat la zdup.Prostul,nu vroia sa cedeze gazele din Marea Neagra pe 2 lei.Iar acum Talanul ” constata ” ca dependenta de gazul rusesc trebuie terminata. Aplauze,va rugam aplauze.

  5. Dorel : Poate se trezesc si se amenajeaza cele 5 depozite de gaze ale Romaniei , pentru inmagazinare .
    De peste 2 ani Romgaz nu a mai sapat nicio sonda , iar programul de explorare a fost inghetat .
    Afost mai bine sa importam gaze de la rusi ?
    Oare cine a condus o asemenea politica dlor iohanis si popescu ?
    Acum cautati gaze la azeri nu ?
    De ce nu dispuneti ca Romgaz sa faca investitii si sa rezolvam problema alimentarii cu gaze ?
    Putem sa si exportam daca se doreste si ne lasa fratii nostri mai mari !

  6. @Anonim 8:29
    A fost bine sa cumparam de la rusi cat timp gazul lor era ieftin. Era bine daca Romgazul dadea in functiune noi puncte de exploatare, acum insa este obligatoriu! E bine sa luam si de la azeri, concurenta e buna pe piata, insa pentru asta e nevoie de terminarea conductei din Bulgaria, care treneaza. Da, trebuie ca Romgaz sa faca explorare si exploatare. In plus, ar fi spuer ca Romgaz sa devina si furnizor, adica sa putem (clientii casnici si firmele) sa putem contracta direct gazul cu ei (asa cum se face deja cu curentul de la Hidroelectrica) astfel incat preul gazului sa fie rezonabil, nu umflat cu taxe de smecheri ca cel luat de pe bursa. Cu exportul nu iti face probleme, UE abia asteapta sa ne ia gazele, ar trebui ca dimpotriva, sa dam o lege prin care sa interzicem exportul de gaze, cel pitin pana la limita necesarului de cosnum intern, astfel incat sa fie mai intai acoperit necesarul de consum si injectarea in depozite, si abia ce este peste aceasta cantitate sa poata fi exportat.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger