AcasăȘTIRI EXTERNERusia începe exerciții nucleare. Biden trasează linia roșie: „Ar fi o greșeală...

Rusia începe exerciții nucleare. Biden trasează linia roșie: „Ar fi o greșeală extrem de gravă”

Rusia începe exerciții nucleare. Biden trasează linia roșie: „Ar fi o greșeală extrem de gravă” / Foto: printscreen

Președintele SUA, Joe Biden, a reacționat la posibila utilizare de către Moscova a armelor nucleare în războiul său împotriva Ucrainei.

Joe Biden a avertizat marți că utilizarea unei arme nucleare de către Rusia ar fi o „greșeală extrem de gravă”, în condițiile în care Moscova susține că Ucraina pregătește o „bombă murdară”, afirmație negată de Kiev și de țările occidentale.

„Ar exista consecințe”

O bombă radiologică sau „bombă murdară” constă în explozibili convenționali înconjurați de material radioactiv destinat să fie împrăștiat sub formă de praf, la detonare. Pentagonul a avertizat Rusia că utilizarea unei astfel de bombe ar avea repercusiuni. „Dacă Rusia ar folosi arme nucleare sau o bombă murdară, ar exista consecințe”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul Pat Ryder.

Moscova a lansat primele acuzații duminică, în cadrul unor convorbiri telefonice între ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, și omologii săi din SUA, Franța, Marea Britanie și Turcia, referindu-se la „osibile provocări din partea Ucrainei cu ajutorul unei bombe murdare”.

Parisul, Londra și Washingtonul au criticat împreună declarațiile „false” ale Moscovei luni. „Nimeni nu va fi păcălit de o încercare de a folosi această acuzație ca pretext pentru escaladare”, au spus ei într-o declarație comună, informează BFM TV. „Nu garantez în acest moment că este vorba de o operațiune de pretext. Nu știm”, a declarat marți Joe Biden.

Rusia începe exercițiile nucleare „Gnom”

Pe de altă parte, Rusia a notificat SUA cu privire la planurile sale de a efectua exercițiile anuale planificate ale forțelor sale nucleare, a anunțat marți guvernul american, o acțiune despre care Washingtonul a spus că reduce riscul de erori de calcul.

Moscova a recurs la avertismente și amenințări nucleare de la începutul invaziei sale în Ucraina, în februarie, retorica sa fiind descrisă drept „nesăbuită” de către oficialii americani.

SUA au declarat că se așteaptă ca Rusia să efectueze lansări de testare a rachetelor în timpul exercițiilor sale anuale „Grom” ale forțelor sale nucleare strategice, menționând că în trecut a lansat rachete balistice intercontinentale, scrie Euronews. Oficialii americani spun că Rusia este obligată, în conformitate cu Noul Tratat START, să notifice în avans astfel de lansări de rachete.

„SUA au fost notificate și, așa cum am subliniat anterior, acesta este un exercițiu anual de rutină al Rusiei”, a anunțat purtătorul de cuvânt, generalul de brigadă al Forțelor Aeriene Patrick Ryder, în cadrul unui briefing de presă.

Astfel de exerciții reprezintă o potențială provocare pentru SUA și aliații săi, deoarece președintele rus Vladimir Putin a amenințat anterior că va folosi arme nucleare pentru a apăra Rusia pe fondul agresiunii sale actuale împotriva Ucrainei. De asemenea, au apărut întrebări cu privire la posibilitatea ca Moscova să declanșeze o armă nucleară „tactică” cu randament mai mic pe teritoriul ucrainean.

Rusia a semnalat Consiliului de Securitate al ONU acuzațiile potrivit cărora Ucraina se pregătește să folosească o „bombă murdară” pe propriul teritoriu, o afirmație respinsă categoric de oficialii occidentali și ucraineni ca fiind o dezinformare și un pretext pentru o nouă escaladare a conflictului.

Oficialii occidentali și-au exprimat încrederea în capacitatea lor de a discerne diferența dintre un exercițiu rusesc și orice mișcare a lui Putin de a acționa în urma amenințărilor sale nucleare. La Departamentul de Stat al SUA, purtătorul de cuvânt Ned Price a subliniat importanța respectării unor astfel de cerințe de notificare.

„În timp ce Rusia se angajează într-o agresiune neprovocată și într-o retorică nucleară nesăbuită, aceste măsuri de notificare ne asigură că nu suntem luați prin surprindere și reduc riscurile de percepție greșită”, a declarat Price.

author avatar
Tudor Borcea