AcasăȘTIRI EXTERNERusia începe exerciții de luptă în Marea Neagră, înaintea sosirii a două...

Rusia începe exerciții de luptă în Marea Neagră, înaintea sosirii a două nave americane

Rusia începe exerciții de luptă în Marea Neagră, înaintea sosirii a două nave americane

Marina rusă a început, miercuri, manevre militare în Marea Neagră înainte de sosirea preconizată în regiune a navelor de război americane, au informat agențiile de presă rusești.

Navele de suprafață ale Flotei rusești de la Marea Neagră, cu sediul în Crimeea, participă la aceste manevre, precum și avioane și elicoptere. Aceste exerciții vor permite marinei ruse să practice tirurile la ținte aflate la suprafață sau în aer, potrivit agențiilor de presă.

Două nave de război americane sunt așteptate să sosească în Marea Neagră în această săptămână, în timp ce Statele Unite și NATO acuză Rusia de masarea forțelor la granița sa cu Ucraina și în Crimeea, anexată de Moscova în 2014.

„Avertizăm Statele Unite că ar fi mai bine pentru ei să stea departe de Crimeea și coastele noastre din Marea Neagră. Spre binele lor”,a amenințat numărul doi din diplomația rusă, Serghei Riabkov, citând un „risc ridicat de incident”. Aceste nave „nu au absolut nimic de făcut în apropierea țărmurilor noastre. Aceasta este o acțiune pur provocatoare.Vor să ne testeze punctele forte, să se joace cu nervii noștri. Nu vor reuși”, a insistat el.

A priori, cele două nave americane așteptate în Marea Neagră ar fi distrugătoarele USS Donald Cook și USS Roosevelt. Cu toate acestea, rămâne de văzut, politica US Navy fiind de a nu anunța mișcările navelor sale în avans.

Manevre și de partea ucraineană

Pe de altă parte, forțele armate ucrainene au simulat, tot miercuri reprimarea unui atac de tancuri și infanterie în apropierea graniței Crimeei anexată de Rusia, a declarat armata ucraineană într-un comunicat.

Exercițiile au avut loc la o zi după ce președintele american Joe Biden a discutat cu președintele rus Vladimir Putin despre acumularea de trupe rusești lângă estul Ucrainei și în Crimeea, printre alte preocupări ale SUA, scrie Reuters.

Armata ucraineană a declarat că a desfășurat tancuri și artilerie în exercițiile de miercuri pentru a exersa „respingerea unei forțe de tancuri și infanterie care încearcă să străpungă apărările sale”.

Rusia denunță „activități amenințătoare ale NATO”

Ministrul rus al Apărării, Sergei Șoigu, a declarat marți că acumularea militară a Moscovei lângă Ucraina face parte dintr-un amplu exercițiu rapid menit să testeze pregătirea pentru luptă și să răspundă la ceea ce el a numit o acțiune amenințătoare a NATO.

Acumularea militară masivă a Rusiei este nejustificată, inexplicabilă și profund îngrijorătoare. Rusia trebuie să pună capăt acestei acumulări militare în Ucraina și în jurul acesteia, să oprească provocările și orice escaladare”, a declarat Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO.

„În trei săptămâni, două armate și trei unități de trupe aeriene au fost transferate cu succes la frontierele de vest ale Rusiei pentru exerciții”, a declarat Serghei Șoigu, marți. „Reacționând la activitățile militare amenințătoare ale NATO, am luat măsurile adecvate”, a adăugat el.

Potrivit lui Șoigu, „o desfășurare de trupe în Europa către granițele Rusiei este în curs. Forțele sunt concentrate în principal în regiunile Mării Negre și Mării Baltice ”. Și să susțină că „40.000 de soldați și 15.000 de piese de armament și vehicule, inclusiv avioane strategice” vor fi desfășurate în curând în apropierea teritoriului Rusiei.

 

 

author avatar
Tudor Borcea
204 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger