AcasăȘTIRI EXTERNERusia, în spatele exploziilor la conductele Nord Stream 1 și 2? Criza...

Rusia, în spatele exploziilor la conductele Nord Stream 1 și 2? Criza energetică a Europei intră în faza periculoasă / De ce și-ar sabota Putin mina de aur? – VIDEO

Rusia, în spatele exploziilor la conductele Nord Stream 1 și 2? Criza energetică a Europei intră în faza periculoasă / De ce și-ar sabota Putin mina de aur? - VIDEO

Criza energetică a Europei intră într-o nouă fază periculoasă. Dacă infrastructura energetică și de comunicații submarină este acum o țintă a Rusiei, țările occidentale vor trebui să acționeze rapid. Exploziile la conductele Nord Stream 1 și 2 semnalează un nou front potențial în războiul din Ucraina. Dar de ce și-ar sabota Moscova propriile conducte, vitale și care aduc fonduri uriașe?

Scenarii din Războiul Rece

În cazul în care se confirmă – sau pur și simplu se amplifică – suspiciunile că Rusia se află în spatele exploziilor care au provocat, luni și marți, trei scurgeri de gaze la cele două gazoducte Nord Stream de sub Marea Baltică, implicațiile de securitate pentru continent ar fi de mare amploare.

Ideea că infrastructura energetică și de comunicații submarină a UE ar fi acum o țintă a Rusiei ar forța armatele europene să se pregătească pentru un nou front, în mare parte neașteptat, în războiul din Ucraina, care le-ar putea aduce într-o confruntare directă cu marina Rusiei, scrie Politico. Marea Britanie și-a exprimat de mult timp temerile că submarinele rusești din Atlantic și din alte ape nordice ar putea căuta să lovească cablurile submarine cruciale pentru internet.

Exploziile din această săptămână fac ca aceste temeri să pară mai puțin fanteziste și reaprind amintiri din timpul apogeului Războiului Rece, când flotele NATO și sovietice – și în special submarinele lor – s-au vânat reciproc în Marea Baltică.

Semn că țările se grăbesc să ia măsuri de precauție suplimentare, ministrul norvegian al Petrolului și Energiei, Terje Aasland, a declarat marți seara că „vor fi luate măsuri pentru a crește gradul de siguranță” în jurul infrastructurii de petrol și gaze, în urma unor discuții între guvern, armată, poliție și operatori.

Scurgerile de gaz de la conductele Nord Stream au avut loc la o zi după ce autoritățile norvegiene au îndemnat la vigilență după ce au fost observate drone neidentificate în apropierea platformelor de petrol și gaze. În luna iulie, Marina Regală a Marii Britanii a emis o declarație neobișnuit de specifică potrivit căreia a urmărit submarine rusești de-a lungul coastei norvegiene.

Occidentul: „Sabotaj, un act deliberat”

Investigațiile privind scurgerile din conductele de gaz sunt în curs de desfășurare în Danemarca și Suedia, țările ale căror teritorii se află cel mai aproape de locurile incidentelor. Premierul danez Mette Frederiksen a calificat exploziile drept un atac deliberat și „cât se poate de grav”, dar nu a identificat vinovatul. Premierul suedez Magdalena Andersson a declarat, de asemenea, că este „probabil un act deliberat, adică este probabil un act de sabotaj”.

Alți lideri europeni păreau să se fi hotărât deja pe cine să dea vina. „Astăzi ne-am confruntat cu un act de sabotaj”, a declarat marți premierul polonez Mateusz Morawiecki. Deși nu a numit în mod explicit Rusia, el a făcut aluzie la această țară. „Nu cunoaștem toate detaliile a ceea ce s-a întâmplat, dar vedem clar că este vorba de un act de sabotaj, legat de următorul pas de escaladare a situației din Ucraina””.

Ucraina a fost mai puțin reticentă în privința numirii presupusului agresor. Mikhailo Podoliak, consilier al președintelui ucrainean, a calificat incidentele drept „un atac terorist planificat de Rusia și un act de agresiune față de UE”. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a scris marți seara pe Twitter că a „discutat despre actul de sabotaj la conductele Nord Stream” cu premierul danez Mette Frederiksen.

Robert Habeck, vicecancelarul și ministrul german al Economiei, a subliniat rapid gravitatea măsurilor de apărare care ar putea fi necesare. „Ne aflăm, desigur, într-o situație în Europa și în Germania în care infrastructurile critice – iar aprovizionarea cu energie se poate număra printre ele în ansamblu – sunt ținte potențiale. Germania este o țară care știe cum să se apere, iar Europa este un continent care își poate proteja infrastructura energetică”, a declarat el.

În timp ce continentul așteaptă răspunsuri, unii analizează deja ce mesaj a vrut să transmită Rusia în cazul în care se dovedește a fi un act de sabotaj deliberat. Morawiecki și Frederiksen au apărut împreună la Goleniów, în Polonia, la ceremonia de deschidere a unui alt gazoduct – conducta baltică din Norvegia spre Polonia – care urmează să înceapă să furnizeze, sâmbătă.

Dacă Rusia se află în spatele scurgerilor de la Nord Stream, atunci este foarte posibil ca momentul să fi fost deliberat, a declarat Simone Tagliapietra, cercetător senior la think tank-ul Bruegel, specializat în politica energetică și climatică a UE. „Conducta baltică a fost principala cale de diversificare a Poloniei pentru a se îndepărta de Rusia, acest lucru ar putea fi un lucru simbolic”, a spus el, sugerând că Rusia ar putea, de asemenea, să scoată din funcțiune linia de aprovizionare alternativă a Poloniei.

Dar implicațiile cheie pentru Europa merg mult mai departe de simbolism, a adăugat el. „Europa ar trebui să înțeleagă acum că infrastructura energetică prezintă riscuri de securitate”, a spus Tagliapietra. „Dacă ceva de acest fel se întâmplă cu conducta noastră de transport în Norvegia sau în Algeria în această iarnă, vom avea probleme serioase. Trebuie să ne intensificăm activitățile de securitate în ceea ce privește infrastructura noastră energetică critică, deoarece actorii neprietenoși ar putea reproduce acest tip de acțiune”.

De ce și-ar sabota rușii propriile conducte?

În timp ce diplomații UE sunt așteptați să discute miercuri la Bruxelles despre incidente, autoritățile din Danemarca și Suedia se grăbesc să stabilească cu exactitate ce s-a întâmplat. Întrebarea cheie este de ce și-ar sabota rușii propriile conducte, artere vitale care, până nu demult, au pompat exporturile profitabile de gaz către Europa. Cu toate acestea, având în vedere că Nord Stream 2 nu este deschis, iar Nord Stream 1 a fost închis de Rusia la începutul lunii septembrie, implicațiile reale ale acestor incidente asupra aprovizionării cu gaz pentru Europa și costul financiar pentru Gazprom și Rusia sunt practic nule.

Un act de sabotaj s-ar încadra, de asemenea, în manualul Kremlinului de acte de agresiune voalate, menite să intimideze și să tulbure, cum ar fi otrăvirile de la Salisbury, în Marea Britanie, în 2018; explozia din 2014 a unui depozit de arme din Cehia; și o serie de explozii ale unor depozite de arme în Bulgaria, cea mai recentă în luna iulie a acestui an.

Kremlinul însuși a calificat scurgerile de gaze din Marea Baltică drept „îngrijorătoare”. Purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov a declarat: „Nu putem exclude nicio posibilitate în acest moment. În mod evident, există un fel de distrugere a conductei. Înainte de rezultatele anchetei, este imposibil să excludem orice opțiune”.

Două dintre scurgeri au avut loc în apropierea conductei duble Nord Stream 1, la nord-est de insula daneză Bornholm, iar o scurgere a fost raportată în apropierea conductei Nord Stream 2, în largul coastei de sud-est a insulei, a anunțat marți Autoritatea maritimă daneză. Un purtător de cuvânt al Comandamentului danez al Apărării a declarat că două dintre scurgeri au avut loc într-o zonă a mării care face parte din zona economică exclusivă (ZEE) a Danemarcei (dar nu în apele teritoriale de coastă), iar una a avut loc în ZEE a Suediei.

Semnalele seismografice nu au indicat cutremure

Rețeaua seismică națională a Suediei a detectat luni două explozii distincte în zonă, una la ora 2:03 a.m. și a doua la ora 19:04 p.m., a relatat postul național de televiziune SVT. Serviciul geologic al Danemarcei și Groenlandei a declarat că a înregistrat două evenimente de „zguduire” care corespund cu momentul în care au fost raportate scurgeri de gaz. Semnalele seismografice de la ambele evenimente „nu seamănă cu semnalele de la cutremure. Ele se aseamănă însă cu semnalele înregistrate de obicei de la explozii”, a precizat organizația.

O zonă de interdicție de 5 mile marine a fost stabilită în jurul fiecăruia dintre situri, care se află la o adâncime probabilă de 60-70 de metri, au precizat agențiile maritime baltice. Armata daneză a difuzat imagini cu nori de bule de gaz care roiesc la suprafața mării. Ministrul suedez al Apărării, Peter Hultqvist, a declarat marți la postul național de radio Sveriges Radio că guvernul său se concentrează acum „intens pe colectarea de informații”.

„Simplul fapt că există o astfel de scurgere este grav, din punctul nostru de vedere”, a declarat Hultqvist. „Pentru că există diferite tipuri de scenarii (care ar putea sta în spatele scurgerii de informații), trebuie să analizăm acest lucru cu atenție și seriozitate”.

author avatar
Tudor Borcea
1.270 afisari

28 COMENTARII

  1. Cine castiga din afacerea asta ?
    Rusia NU ,ca si-ar da singura cu tesla in ..oaie
    UE NU ,ca la fel s-ar automutila
    SUA DA ,ca ar slabi UE facand-o dependenta de gazele lichefiate americane

    • Rusia nu avea nevoie sa distruga conducta. Robinetul e la ei. In schimb angloamericanii au tot interesul sa impiedice o „razgandire ” a Germaniei pe timp de iarna cand toti arabii somalezii si turcii pe ajutoare sociale plus autohtonii se vor rascula de frig.

    • Același scenariu că la centrala de la zaporojie, centrala ocupată de ruși și tot „ei” se bombardează !

    • Este mult mai ușor pentru ruși să se ducă la kurul pământului, să coboare la adâncime, să pună explozibil, să se pună la adăpost, să-l detoneze și toate astea fără să-i vadă careva decât să închidă lejer robinetul de la ei de acasă. Cine poate să creadă măcar o secundă că au fost rușii cei care au sabotat propria conductă? Numai o minte extrem de creață.

    • Au dat azi la tv o declaratie de acum ceva timp a lui mos Bideu din care reiesea ca va lovi NS2 in cazul in care Rusia ar fi facut nu stiu ce. E plauzibil sa fi fost deci americanii. Poate ca macar in ceasul al 25-lea Europa va intelege cine este adevaratul dusman.

    • Pana si teroristii isi revendica atentatele. Astia de au crapat conductele NS1 si NS2 sunt mai rai ca teroristii.

    • Pai nu spuneau ca erau goale? Acum Danemarca reclama ca i s-a intrerupt gazul. Deci danezii continuau sa-i bage bani in buzunar lui Putin. Noua ne spun sa facem baie cate doi, sa stam in frig iar aia importa la greu gaz!
      Eu fac oricum baie in doi ca trebuie sa avem se cs sub dus la incheiere dupa ala ana l!

    • Nici SUA nu are suficiente gaze lichefiate pt. UE!
      Asa ca UE, proasta ca de obicei, a cazut singura in capcana!

    • According to the National Center for Seismology at Sweden’s Uppsala University, two underwater explosions were detected by measuring devices on September 26, shortly before the gas leaks appeared on the surface. One of the detonations had a magnitude of 2.3 on the Richter scale and was recorded at as many as 30 measuring stations in southern Sweden. The depth of the sea at the level of the leaks – two are located in the Danish exclusive economic zone, one in the Swedish zone – is „70 to 90 meters,” according to Danish Energy Minister Dan Jorgensen. The Norwegian seismic monitoring organization Norsar also recorded the two tremors.”
      https: //www. lemonde. fr/en/international/article/2022/09/28/no-accident-nord-stream-gas-pipeline-explosions-believed-to-be-sabotage_5998427_4.html
      „„Există cu siguranță un actor guvernamental în spatele” exploziilor care au afectat gazoductele Nord Stream 1 și 2 (Finlanda)”
      https: //www. g4media .ro/exista-cu-siguranta-un-actor-guvernamental-in-spatele-exploziilor-care-au-afectat-gazoductele-nord-stream-1-si-2-finlanda.html
      Asa cum arata,militar vorbind,se poate exclude ca un submarin a facut asta,la acea adancime,70-90 metri pot ajunge si scafandri desi ma indoiesc ca au folosit oameni ca sa elimine factorul uman,cel mai probabil s-au folosit drone submarine,o tehnologie la care pot avea acces azi si puteri militare de mana a treia,nu a doua.
      Sincer mi se pare exclus ca rusii sa fi facut asta din doua motive:
      1.Russia probing damage to Nord Stream pipelines as ‘international terrorism
      https: //www. reuters. com/world/europe/russia-probing-damage-nord-stream-pipelines-international-terrorism-ifax-2022-09-28/
      2.Rusii foloseau conducta ca un instrument de santaj.
      In Principiu Va Pot Spune Cine A Facut-o,ganditi-va la 2 tari care au submarine foarte moderne echipate cu drone submarine.
      Din acest moment treaba este cam „fara intoarcere” si daca nu ma insel se vor strica multe „prietenii” in „vest” de la acest sabotaj militar.

  2. Americanii au fost, doar se știe. Sprijiniți de polaci și norvegieni. Poate și de racheții naziștiu ai perciunatului jeleu.

    • @Barbu Gh. 2022-09-28 10:36 10:36:20
      Eu…”pariez” pe englezi….
      Recunosc „stilul”….
      Silent knife….perfidia albionului…batalia de la agicourt parca…a fost castigata cu arcasi….
      Adica…sas…trupe commando…submarine…Acum echipate cu drone…nici macar „factor uman”…probabbil dupa un submarin „mama” au trimis o drona submarina care a „depus” niste explozibil langa conducta…fara urme…stilul din ww2….sabotau in Africa la greu….avioane…de fapt sabotau peste tot….Daca nu ma „credeti”…cautati…cuirasatul tirpitz si submarine de buzunar engleze….e stilul lor….americanii nu imi sunt deloc simpatici…dar de data asta…Nu…au alte „metode” de operare…

  3. ACT TERORIST AMERICAN…RUSUL E OBISNUIT CU IARNA..-30 DE GRADE E FLOARE LA URECHE PENTRU EI…DAR PENTRU NEAMTUL LUI HITLER SI AL ANGELEI MERKEL, PENTRU FRANCEZUL LUI NAPOLEON SI AL LUI MACRON, PENTRU OLANDEZUL DROGAT SI LUXEMBURGHEZUL OCUPAT CU SPALAREA EURODOLARILOR..E CRUCE SI LUMANARE. PANA SI ROMANUL E CALIT DIN VREMEA LUI CEAUSESCU, AL CARUI OLTEAN PROST PARE A FI CIUCA…CUM DRACU SA TE DAI SOLIDAR CU NEMTII, CAND EI TI-O DAU SA O SUGI..SI STII BINE CA TAC-TU A FOST MARTOR LA UCIDEREA LUI CEAUSESCU TOCMAI PENTRU FRIG SI FOAME?! Poate ca fiul trebuie sa fie sacrificat pentru smecheriile tatalui? Pentru ca este un tradator de neam si tara? DEGEABA SE INFOAIE RACANII IMBECILI LA T.V. CA VIATA BATE FILMUL ORICUM!!! SCOATE-TI PUFOAICA LUI TAC-TU ROMANE SI PLAPUMA BUNICII AIA DE LANA…CAT DESPRE PROGRESISTI, SPERAM SA VA TINA NERVII SA VA BUCURATI DE FRIG PANA VA DEZMORTITI CREIERII!

  4. Exista inregistrari cu vase americane purtatoare de drone subacvatice.
    Sunt dovezi cu duiumul.
    Dar cine sa scrie? Occidentul e condamnat. In max un an va fi haos generalizat in Europa. Sper sa nu ne traga dupa ei.

  5. Dovada video în care Victoria Nuland afirma pe 27 ianuarie 2022, că dacă Rusia atacă Ukraina intr-un fel sau altul, Nord Stream 2 nu va merge mai departe. Iată că acum s-au ținut de cuvânt ! Câtă mizerie!
    https://vm.tiktok.com/ZMF87BhH8/

  6. Nu vă lasa-ti măi ziaristilor … pină nu i-o suge…i bine lui Putin, nu vă lăsa-ti

  7. Sa speram ca „concluziile anchetei” nu vor fi sigilate precum concluziile anhetei cu privire la avionul malaezian prabusit in Ukakaraina in 2014, doar pt. ca acele concluzii nu seveau bine garagarei media, ci din contra…
    Daca se va constata ca CIA sau ukakarainienii au aruncat in aer teava?
    Faceti un exerciiu de inteligenta: de ce ar arunca rusii in aer conducta cind au tot interesul sa vinda gaz europenilor? Nu ne spunea UE ca „banii de gaz alimenteaza masinaria de razboi a lui Putin”?
    Pai daca e asa, coana urSula nu ar trebui decit sa se bucure, nu s-ai injure pe rusi, ca „s-au impuscat singuri in picior” si vor „vinde mai putin gaz si vor avea mai putin bani pt. razboi” (ma umfla risul cind scriu asta pt. ca chinezii abea astepta sa cumpere mai mult pt. industria lor, doar europenii cred ca daca daca cainele pleaca din usa macelariei, macelarul ramane falit!…si tot numai ei vor tremura de frig prin case iarna asta!).
    Deci, coana UrSuala, trebe sa te hotarasti, ca nu face sens, ii critici pe rusi sau tebucuri de „pierderile lor”? sau te revolti ca acu Europa nu mai are gaz si va fi bezna si frig!
    Sau asta e din ciclul „Cind liderii nu-si vad capul din cauza dosului…!”
    Daca UE apuna sa mai aexiste la nul pe vremea sta e mare minune…poate doar prin represalii, cum au obiceiul toate regimurile totalitare!

  8. Borcea iar esti prost ?,prost documentat !,vezi mai omule declaratia ramolitului Biden din februarie 2022 cand a spus foarte clar „DACA RUSIA VA ATACA UCRAINA VA ASIGUR CA NU VA EXISTA NICI UN NORD STREAM 2 „. CEI CARE VOR ADEVARUL SA CITEASCA . Vezi atentionarea de catre CIA a Germaniei privind atacarea conductei de gaz Nord stream 2 !.
    Cine are interesul sa lege GERMANIA de importul de GNL ?,cine vinde la greu GNL rezultat din fracturarea hidraulica ?.Cine vrea ca puterea economica si financiara a Germaniei sa
    cada ?.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger