AcasăȘTIRI EXTERNECriza energetică, arma Rusiei în războiul cu Europa. Putin anunță cât vor...

Criza energetică, arma Rusiei în războiul cu Europa. Putin anunță cât vor costa gazele la iarnă

gazRusia, gata să ajute Europa să atenueze criza energetică

Președintele rus Vladimir Putin a respins acuzațiile potrivit cărora Rusia crește în mod deliberat prețurile gazelor naturale în Europa prin scăderea exporturilor. Liderul de la Kremlin a mai spus că Rusia nu foloseşte gazele naturale ca pe o armă şi că este gata să ajute Europa să atenueze criza energetică.

Putin spune că acuzațiile sunt „motivate politic”, care nu au nicio bază. A făcut aceste remarci la o conferință pe tema energiei, după ce oficialii UE au declarat că aprovizionarea cu gaze rusești a scăzut, iar stocurile sunt mi mici decât cele anticipate. Pentru această situație ar fi de vină Rusia, blocul comunitar angajându-se să rezolve cumva criza energetică a Europei.

Putin: „Rusia nu foloseşte gazele ca o armă”

„Rusia nu folosește nicio armă”, a spus Putin.

„Chiar și în cele mai grele perioade ale Războiului Rece, Rusia și-a îndeplinit în mod regulat obligațiile contractuale și a furnizat gaze către Europa” – Vladimir Putin

Rusia a întrerupt ultima dată exporturile de gaze către Uniunea Europeană în ianuarie 2009, după ce nu a convenit cu Ucraina prețurile și tarifele de tranzit prin conducte. De asemenea, a redus pentru scurt timp fluxurile de gaze către Ucraina în 2006 și 2008, ca urmare a unor dispute privind prețurile. Gigantul rus Gazprom a avertizat cu privire la repetarea crizei din 2009, în 2014, după ce Ucraina nu a reușit să-și plătească facturile de energie și relațiile Rusiei cu Occidentul au scăzut din cauza anexării Crimeei. Această amenințare nu s-a concretizat niciodată.

Vladimir Putin, dispus să pună umărul la rezolvarea crizei energetice

Vladimir Putin a avut miercuri un ton mai conciliant, spunând că Rusia este „pregătită să discute orice măsuri suplimentare” cu guvernele europene pentru a aborda criza energetică.

„Rusia își îndeplinește fără cusur obligațiile contractuale față de partenerii noștri, inclusiv partenerii noștri din Europa”, a spus el. „Mai mult decât atât, ne străduim întotdeauna să ne întâlnim cu partenerii noștri la jumătatea drumului.”

Prețurile energiei electrice în Europa au crescut cu 200% comparativ cu media din 2019, potrivit Comisiei Europene. Creșterea este rezultatul creșterii costurilor gazelor naturale, determinată de cererea ridicată din Asia și de livrările mai mici din Rusia. Majoritatea țărilor din UE se bazează pe centrale electrice pe gaz pentru a satisface cererea de energie electrică și aproximativ 40% din acest gaz provine din Rusia, potrivit Eurostat.

author avatar
Andreea Vlad
219 afisari

3 COMENTARII

  1. Ue da e pe gaz dar germania care a devenit hub prin north stream nu are consumul casnic pe gaz deci ce face cu preturile le manipuleaza???? Cand zice putin ca trateaza cu ue trateaza cu ea nu cu altii deci e responsabila!!!

  2. Evident ,Puțin a introdus taxa pe carbon (prin spionii de la Bruxelles bineînțeles) care a detonat preturile!”Încălzirea globală „Greta-Soros-Schwab „nu are nici un rol.mai răsfirați băieți!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger