AcasăȘTIRI EXTERNERusia. FSB spune că ochelarii inteligenți lansați de Facebook sunt un „gadget-spion”

Rusia. FSB spune că ochelarii inteligenți lansați de Facebook sunt un „gadget-spion”

Rusia. FSB spune că ochelarii inteligenți lansați de Facebook sunt un „gadget-spion”

Se vede treaba că spionita va rămâne o caracteristică definitorie a mandatelor lui Vladimir Putin.

Nu este o noutate că serviciile secrete ale Rusiei văd spioni după orice copac, în timp ce corupții și crima organizată le cam scapă.

„Ray-Ban Stories” te bagă în bucluc

Astfel, Serviciul Federal de Securitate (FSB, urmașul KGB) a declarat că noii ochelari inteligenți lansați de Facebook și Ray-Ban sunt un posibil dispozitiv pentru spionaj. O desemnare care ar putea duce la interzicerea vânzării lor în Rusia.

Gigantul rețelelor de socializare și marca iconică de ochelari au lansat „Ray-Ban Stories” în septembrie, oferind o conexiune wireless la Facebook, precum și funcții foto și video cu comandă vocală.

O lumină albă din partea din față a ramelor se aprinde atunci când se folosește o cameră foto, menită să fie o funcție de confidențialitate pentru a alerta persoanele din apropiere că ar putea fi filmate.

Dar FSB a declarat că ochelarii inteligenți ar putea servi drept mijloc de „obținere în secret a informațiilor” (sic), a raportat site-ul de știri tehnologice TJournal, citând serviciul de presă al FSB. Acești ochelarii nu se vând pe piața din Rusia. Dacă vor fi interziși oficial, rușii care vor încerca să-i cumpere online ar putea fi urmăriți penal, a raportat TJournal.

Spionii de la coada vacii

În ultimii ani, au existat mai multe incidente mediatizate în care cetățeni ruși au fost urmăriți în justiție pentru că au achiziționat online o tehnologie destinată marelui public și disponibilă pe scară largă.

Astfel, un schior siberian a fost găsit vinovat, în 2019 de „trafic ilicit” de echipamente de spionaj după ce a cumpărat o pereche de ochelari de schi la un preț de 30 de dolari, cu o cameră încorporată, de pe o piață online chineză.

În 2018, un fermier rus a fost arestat pentru că a achiziționat trackere GPD chinezești pentru a ajuta la localizarea bovinelor fără stăpân. El a fost eliberat după un protest public, scrie The Moscow Times.

Ulterior, Curtea Supremă a Rusiei a decis că oamenii nu pot fi urmăriți penal pentru achiziționarea de „gadgeturi de spionaj” dacă ei „se înșeală cu privire la scopul real”, iar parlamentarii au elaborat o serie de excepții de la lista dispozitivelor interzise.

 

author avatar
Tudor Borcea