AcasăȘTIRI EXTERNERusia forțează nota cu NATO. Exerciții militare cu rachete hipersonice în Mediterană...

Rusia forțează nota cu NATO. Exerciții militare cu rachete hipersonice în Mediterană (VIDEO)

rusia

Rusia a făcut o nouă demonstraţie de forţă în plină creştere a tensiunilor ca urmare a unui incident cu un distrugător britanic în Marea Neagră.

Exerciţii militare de mare anvergură au avut loc, vineri, în Marea Mediterană în plin dezacord cu Regatul Unit. S-au folosit rachete hipersonice, potrivit presei internaționale.

Exerciţiile au avut loc în Mediterana orientală, în timp ce un grup aeronaval britanic se află în regiune. Mai devreme în cursul acestei săptămâni, avioane vânătoare F-35 britanice şi americane de pe portavionul HMS Queen Elizabeth au efectuat misiuni împotriva grupării jihadiste Statul Islamic.

Rusia, exerciții militare de amploare în Marea Mediterană

Potrivit planului exerciţiului, cinci nave ale marinei ruse (între care crucişătorul lansator de rachete Moskva, fregatele Admiral Essen şi Admiral Makarov), precum şi două submarine Starâi Oskol şi Rostov pe Don, cu avioanele antisubmarin Tu-142 MK, Il-38, bombardiere cu rază lungă de acţiune Tu-22M3 şi avioane MiG-31K vor efectua misiuni de antrenament de luptă pentru a asigura securitatea bazei aeriene ruse de la Hmeimim şi a centrului logistic al marinei ruse de la Tartus, indică un comunicat emis vineri de Ministerul rus al Apărării, conform Agerpres.

În cursul exerciţiilor comune al forţelor formaţiunii operaţionale permanente a Marinei ruse în Marea Mediterană şi a aviaţiei Forţelor aerospaţiale ruseşti, două avioane de luptă MiG-31K şi un avion antisubmarin Il-38 au zburat de pe aerodromurile ruseşti spre baza aeriană rusă de la Hmeimim, în Siria, arată comunicatul citat, care precizează clar că aparatele MiG-31K pot utiliza ultimul model de rachete hipersonice „Kinjal”.

Este pentru prima oară când avioane de luptă capabile să transporte rachete „Kinjal” sunt desfăşurate în afara frontierelor Rusiei. Armata rusă afirmă că aceste rachete au o viteză de 10 ori mai mare decât cea a sunetului şi o rază de acţiune până la 2.000 de kilometri.

Incidentul ruso-britanic constituie o premieră şi intervine cu câteva zile înaintea manevrelor militare Sea Breeze 2021, preconizate să aibă loc între 28 iunie şi 10 iulie în Marea Neagră. La aceste exerciţii participă SUA, alte ţări NATO şi Ucraina, ceea ce Moscova nu agreează.

author avatar
Andreea Vlad