AcasăȘTIRI EXTERNERusia, enervată după ultimul atac din Sevastopol! Decizia care poate afecta exportul...

Rusia, enervată după ultimul atac din Sevastopol! Decizia care poate afecta exportul de cereale ucrainene

exportRusia, enervată după ultimul atac din Sevastopol! Decizia care poate afecta exportul de cereale ucrainene

Autoritățile ruse au anunțat sâmbătă că îşi suspendă participarea la acordul intermediat de ONU ce asigură continuarea exporturilor de produse agricole din porturile ucrainene, după atacul cu drone asupra navelor rusești din Crimeea, transmite Reuters.

Rusia a acuzat sâmbătă dimineață că forțele ucrainene au efectuat un atac „masiv” cu nouă drone asupra navelor din flota Mării Negre din Sevastopol, cel mai mare oraș din Crimeea anexată de Rusia.

Rusia condamnă atacul cu drone de la Marea Neagră

După câteva ore, Moscova a anunțat că se retrage din acordul privind exportul de cereale ucrainene.

„Având în vedere actul terorist efectuat de regimul de la Kiev cu participarea unor experţi britanici împotriva navelor Flotei Mării Negre şi a navelor civile implicate în securitatea coridoarelor cerealiere, partea rusă îşi suspendă participarea la implementarea acordului asupra exportului de produse agricole din porturile ucrainene”, a anunţat Ministerul rus al Apărării, într-un comunicat citat de TASS.

Pe de altă parte, Rusia spune este gata să furnizeze până la 500.000 de tone de cereale celor mai sărace ţări în următoarele patru luni, cu asistenţă din partea Turciei, a declarat sâmbătă ministrul rus al agriculturii Dmitri Patruşev citat agenţia oficială de presă TASS, preluată de Reuters.

Acest acord este vital pentru aprovizionarea alimentară a ţărilor sărace

Un total de 61 de nave care transportă aproximativ 1,5 milioane de tone de cereale au părăsit Ucraina, după intrarea în vigoare, în 22 iulie, a acordului care a permis deblocarea porturilor ucrainene.

De la debutul invaziei ruseşti, exporturile de cereale ale Ucrainei au scăzut semnificativ, pentru că porturile de la Marea Neagră, principala rută pentru livrările de cereale ucrainene, au fost închise de o blocadă rusească, ceea ce a împins în sus preţurile mondiale ale alimentelor şi a provocat temeri că vor exista întreruperi în aprovizionarea cu alimente în ţări din Africa şi Orientul Mijlociu.

author avatar
Andreea Vlad