AcasăȘTIRI EXTERNERusia desfășoară din nou trupe la granița cu NATO

Rusia desfășoară din nou trupe la granița cu NATO

Rusia va desfăşura noi formaţiuni şi unităţi militare în apropierea graniţelor sale occidentale până la sfârşitul acestui an, ca răspuns la acţiunile Alianţei Nord-Atlantice, a avertizat  ministrul apărării Serghei Şoigu.

“Acţiunile colegilor noştri occidentali distrug sistemul de securitate mondial şi ne obligă la contramăsuri adecvate. Îmbunătăţim în mod constant componenţa de luptă a forţelor noastre armate. Aproximativ 20 de noi formaţiuni şi unităţi militare vor fi formate în Districtul militar Vest până la sfârşitul anului”, a precizat Șoigu.

Potrivit oficialului rus, țările NATO conduse de SUA şi-au intensificat zborurile aviaţiei lor strategice în zonă. Navele NATO echipate cu rachete ghidate intră sistematic în Marea Baltică, iar numărul exerciţiilor efectuate de ţările membre ale Alianţei este în creştere în apropierea frontierelor ruse.

„În ultimii ani, numărul de exerciţii a crescut de 1,5 ori. În prezent au loc cele mai mari manevre din ultimii 30 de ani, Defender Europe-2021, la care participă până la 40.000 de militari. Obiectivul este de a pune la punct transferul unei divizii întregi din SUA în Europa”

Ministrul adjunct de externe rus Serghei Riabkov a declarat luni că Rusia va trimite Statelor Unite o serie de semnale „neplăcute” în zilele următoare şi că Washingtonul nu se arată dispus să discute toate problemele acumulate în relaţiile bilaterale la summitul ruso-american  care se va desfășura luna viitoare.

Comentariile ministrului lui Riabkov au venit la o zi după ce Joe Biden a spus că  îl va presiona pe Vladimir Putin să respecte drepturile omului atunci când cei doi lideri se vor întâlni la Geneva, pe 16 iunie.

author avatar
Radu Jacotă Redactor