AcasăȘTIRI EXTERNERusia declanșează războiul foamei?

Rusia declanșează războiul foamei?

Factorii politici internaționali se uită cu groază la implicațiile unei invazii ruse în Ucraina pentru securitate și piețele energetice, dar consecințele pentru aprovizionarea mondială cu alimente au atras mai puțină atenție decât merită.

Odată grânarul Uniunii Sovietice, Ucraina este o putere agricolă, iar conflictul de acolo ar provoca creșteri ale prețurilor pe piețele de cereale și ulei alimentar, așa cum gospodăriile europene se confruntă deja cu creșterea inflației.

Ucraina este al patrulea cel mai mare furnizor extern de alimente al UE și asigură blocului aproximativ un sfert din importurile de cereale și ulei vegetal.

Se pune întrebarea dacă UE, un mare producător de alimente în sine, va reuși să se adapteze la șocul imediat al unei rupturi a comerțului bilateral, notează Politico. Preocuparea strategică potențial mai mare depinde de rolul și mai esențial al Ucrainei ca furnizor pentru Orientul Mijlociu și Africa de Nord.

“Din punct de vedere al securității alimentare, conflictul cu Ucraina devine o altă problemă majoră, dar acest lucru nu este încă pe ecranul mai larg al factorilor de decizie din Europa. Ar trebui să fie”, a declarat Nazar Bobitski, directorul biroului de la Bruxelles al Asociației Ucrainiene pentru Afaceri și Comerț.

Furtuna perfectă

La prima vedere, securitatea alimentară europeană nu este amenințată. Totuși, Europa are dependențe mult mai mari de anumite produse: 88% din uleiul de floarea soarelui, 41% din rapiță și 26% din miere provin din Ucraina.

Potrivit lui Bobitski, un război ar afecta în principal importatorii angro și producătorii de alimente, care trebuie deja să facă față prețurilor ridicate la energie și reglementărilor ambițioase ale UE în materie de durabilitate. „Avem câteva ingrediente pentru o furtună perfectă”, a spus el.

De asemenea, o întrerupere a exporturilor ucrainiene de porumb ar afecta fermele de porci și păsări de pe continentul european.

Undă de șoc globală

Mâncarea este din ce în ce mai  scumpă – conform Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), prețurile globale la alimente au atins un record de 10 ani în 2021 – și un război în Ucraina nu ar face decât să înrăutățească situația.

Andrei Sizov, directorul executiv al SovEcon, o firmă rusă de consultanță agroalimentară concentrată pe regiunea Mării Negre, a declarat că în 2014, când Rusia a pus mâna pe Crimeea, prețurile globale ale grâului au crescut cu 20%.

În afara UE, dependențele pot fi mai mari.De exemplu, 55% din grâul importat în Liban (care depinde în mare măsură de importurile de cereale) provine din Ucraina. În Turcia, grâul ucrainean reprezintă 23 la sută din toate importurile. Egiptul este foarte dependent atât de Rusia, cât și de Ucraina.

Pentru o serie de analiști ai pieței agricole, amenințările la adresa exporturilor de grâu ale Ucrainei reprezintă “cel mai mare risc pentru securitatea alimentară mondială” și ar putea provoca “tulburări sociale și conflicte”.

Revoluțiile “primăverii arabe” au început în 2011 după ce Rusia a oprit exporturile de cereale în 2010, a explicat Sizov.

Potrivit lui Nazar Bobitski, producătorii agricoli din Ucraina  “sunt foarte dornici să se asigure că nu există întreruperi ale obligațiilor lor contractuale internaționale, în special pentru contractele de export.”

O invazie a trupelor rusești va avea repercursiuni imediate asupra infrastructurii – căile ferate, rețeaua de silozuri și porturile maritime. Marea Neagră este un hub important al exporturilor de cereale.

Un reprezentant european al industriei alimentare a spus că întreprinderile cu operațiuni în Rusia și Ucraina „sunt  preocupate de criză și speră că un sfârșit pașnic poate fi negociat fără consecințe economice”. Aceasta este și speranța politicienilor.

author avatar
Radu Jacotă Redactor