AcasăȘTIRI EXTERNERusia dă afară din ţară diplomaţii cehi și polonezi. SUA a intervenit...

Rusia dă afară din ţară diplomaţii cehi și polonezi. SUA a intervenit de urgenţă!

vladimir-putinRusia dă afară din ţară diplomaţii cehi și polonezi. SUA a intervenit de urgenţă!

Rusia a reacţionat dur la adresa Cehiei şi Poloniei. În contextul conflictelor în care au intrat Putin şi acoliţii săi, ruşii au expulzat diplomați cehi și polonezi.

Prin urmare, însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Rusiei din Washington, Serghei Koşelev, a fost convocat la Departamentul de Stat american, în contextul crizei diplomatice dintre Rusia şi Cehia, iar Moscova a dispus expulzarea unor diplomaţi polonezi ca ripostă la o măsură asemănătoare a Poloniei.

De ce a fost convocat diplomatul rus? Pentru a-i fi transmise „preocupări privind activităţile destabilizatoare pe care Rusia continuă să le efectueze în spaţiul euro-atlantic şi pentru a fi arătată susţinerea totală pentru Cehia„.

Şi Cehia a dat afară diplomaţi ruşi

Prăpastia dintre Rusia şi Cehia s-a adâncit după ce cehii au expulzat 18 diplomaţi ruşi acuzaţi de activităţi de spionaj. Potrivit Guvernului Cehiei, diplomaţii ruşi expulzaţi colaborau cu Serviciul rus de Informaţii Militare (GRU).

Autorităţile de la Praga suspectează că Serviciul rus de Informaţii Militare (GRU) a fost implicat în exploziile produse în anul 2014 la două depozite de muniţie din localitatea Vrbětice, un incident soldat cu doi morţi.

Alianţa Nord-Atlantică a anunţat că susţine Cehia, stat membru NATO. „Decizia Cehiei intervine pe fondul unui comportament periculos al Rusiei. Exprimăm solidaritate cu apropiaţii victimelor exploziei din Vrbětice. Cei responsabili trebuie aduşi în faţa justiţiei”, a declarat un oficial din cadrul NATO.

Putin a expulzat 20 de diplomaţi cehi

Ministerul de Externe de la Moscova a anunţat şi expulzarea a cinci diplomaţi polonezi, după ce Guvernul de la Varşovia a cerut plecarea a trei diplomaţi ruşi în semn de solidaritate cu Washingtonul. Administraţia Vladimir Putin a anunţat expulzarea a 20 de diplomaţi cehi.

Rusia şi-a retras în martie, pentru consultări, ambasadorul din Statele Unite, Anatoli Antonov, după ce preşedintele american, Joseph Biden, a afirmat într-un interviu că îl consideră „criminal” pe omologul său rus, Vladimir Putin.

author avatar
Andrei Ștefan