Răspunsul Moscovei la noile sancțiuni aplicate de Uniunea Europeană: o hartă veche, din urmă cu un secol, când granițele pe „Bătrânul continent” erau cu totul altele. Vladimir Putin a scris un articol sugestiv intitulat „Unitatea istorică a rușilor și ucrainenilor” și l-a postat pe site-ul oficial al Kremlinului. Printre rânduri, „Țarul” îndeamnă Kievul să înceteze cu retorica împotriva Rusiei, amintind că Ucraina avea alte frontiere acum 100 de ani.
În 1922, Ucraina nu controla Peninsula Crimeea. Acest element esențial în securitatea Rusiei la Marea Neagră se afla sub talpa URSS și abia peste mai bine de trei decenii avea Nikita Hrușciov să semneze decretul prin care, pentru următorii 100 de ani, Crimeea trece în administrarea Ucrainei, dar cu anumite condiții.
„Totul se schimbă, inclusiv țările și societățile”
Vladimir Putin spune că un nou stat poate fi creat doar pe o bază legitimă și mai ales ținând cont și respectând dorința oamenilor de a obține suveranitate. În cazul de față, referendumul organizat de locuitorii din Crimeea este unul în deplină legitimitate, zice liderul de la Kremlin.
„Totul se schimbă, inclusiv țările și societățile. Și, cu siguranță, o parte a unui singur popor în cursul dezvoltării sale – datorită unor motive și circumstanțe istorice – se poate simți și recunoaște la un moment dat ca o națiune separată. Cum să răspunzi la acest lucru? Există o singură modalitate de a răspunde la acest lucru: cu respect!”, a subliniat Putin în articolul „Unitatea istorică a rușilor și ucrainenilor”.
Potrivit președintelui rus, „dacă oamenii vor să își creeze propriul stat, sunt bineveniți! Dar în ce condiții?, aici este întrebarea, iar răspunsul lui Vladimir Putin poate fi și un avertisment subtil transmis UE și NATO. În cazul Ucrainei, această țară ar trebui să se întoarcă la granițele pe care le avea atunci când a aderat la Uniunea Sovietică, în 1922, adică „fără Peninsula Crimeea”. „Cu alte cuvinte, ar trebui să pleci cu ceea ce ai venit”, scrie Putin. În opinia sa, „liderii Ucrainei moderne și sponsorii săi străini preferă să nu-și amintească aceste date”.
Cine aplică formula „dezbină și cucerește”
În prezent, între Rusia și Ucraina s-a înălțat un zid atât de mare încât Vladimir Putin spune că este „o mare nenorocire și o tragedie comună”. „Permiteți-mi să subliniez că văd ca o mare nenorocire comună, ca pe o tragedie, zidul care a apărut între Rusia și Ucraina”.
„Acestea sunt, în primul rând, consecințele propriilor greșeli făcute în diferite perioade de timp. Dar, de asemenea, este și rezultatul muncii intenționate a acelor forțe care au căutat întotdeauna să submineze unitatea noastră istorică”, insistă Vladimir Putin.
Mai departe, analiza sa reprezintă un atac la adresa forțelor străine care acționează la Kiev. În opinia Moscovei, aliații Ucrainei sunt cei care aplică formula „dezbină și cucerește”, cunoscută din timpuri imemoriale. „Nimic nou. De aici și încercările de a juca pe tema națională, de a semăna discordie între oameni. Și, ca super-misiune, de a împărți și apoi de a pune una împotriva celeilalte părțile unui singur popor”, a tras concluzia Putin.