AcasăȘTIRI EXTERNERusia cutremură Europa. Putin vorbește despre granițele URSS de la 1922

Rusia cutremură Europa. Putin vorbește despre granițele URSS de la 1922

Răspunsul Moscovei la noile sancțiuni aplicate de Uniunea Europeană: o hartă veche, din urmă cu un secol, când granițele pe „Bătrânul continent” erau cu totul altele. Vladimir Putin a scris un articol sugestiv intitulat „Unitatea istorică a rușilor și ucrainenilor” și l-a postat pe site-ul oficial al Kremlinului. Printre rânduri, „Țarul” îndeamnă Kievul să înceteze cu retorica împotriva Rusiei, amintind că Ucraina avea alte frontiere acum 100 de ani.

În 1922, Ucraina nu controla Peninsula Crimeea. Acest element esențial în securitatea Rusiei la Marea Neagră se afla sub talpa URSS și abia peste mai bine de trei decenii avea Nikita Hrușciov să semneze decretul prin care, pentru următorii 100 de ani, Crimeea trece în administrarea Ucrainei, dar cu anumite condiții.

„Totul se schimbă, inclusiv țările și societățile”

Vladimir Putin spune că un nou stat poate fi creat doar pe o bază legitimă și mai ales ținând cont și respectând dorința oamenilor de a obține suveranitate. În cazul de față, referendumul organizat de locuitorii din Crimeea este unul în deplină legitimitate, zice liderul de la Kremlin.

„Totul se schimbă, inclusiv țările și societățile. Și, cu siguranță, o parte a unui singur popor în cursul dezvoltării sale – datorită unor motive și circumstanțe istorice – se poate simți și recunoaște la un moment dat ca o națiune separată. Cum să răspunzi la acest lucru? Există o singură modalitate de a răspunde la acest lucru: cu respect!”, a subliniat Putin în articolul „Unitatea istorică a rușilor și ucrainenilor”.

Potrivit președintelui rus, „dacă oamenii vor să își creeze propriul stat, sunt bineveniți! Dar în ce condiții?, aici este întrebarea, iar răspunsul lui Vladimir Putin poate fi și un avertisment subtil transmis UE și NATO. În cazul Ucrainei, această țară ar trebui să se întoarcă la granițele pe care le avea atunci când a aderat la Uniunea Sovietică, în 1922, adică „fără Peninsula Crimeea”. „Cu alte cuvinte, ar trebui să pleci cu ceea ce ai venit”, scrie Putin. În opinia sa, „liderii Ucrainei moderne și sponsorii săi străini preferă să nu-și amintească aceste date”.

Cine aplică formula „dezbină și cucerește”

În prezent, între Rusia și Ucraina s-a înălțat un zid atât de mare încât Vladimir Putin spune că este „o mare nenorocire și o tragedie comună”. „Permiteți-mi să subliniez că văd ca o mare nenorocire comună, ca pe o tragedie, zidul care a apărut între Rusia și Ucraina”.

„Acestea sunt, în primul rând, consecințele propriilor greșeli făcute în diferite perioade de timp. Dar, de asemenea, este și rezultatul muncii intenționate a acelor forțe care au căutat întotdeauna să submineze unitatea noastră istorică”, insistă Vladimir Putin.

Mai departe, analiza sa reprezintă un atac la adresa forțelor străine care acționează la Kiev. În opinia Moscovei, aliații Ucrainei sunt cei care aplică formula „dezbină și cucerește”, cunoscută din timpuri imemoriale. „Nimic nou. De aici și încercările de a juca pe tema națională, de a semăna discordie între oameni. Și, ca super-misiune, de a împărți și apoi de a pune una împotriva celeilalte părțile unui singur popor”, a tras concluzia Putin.

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
1.500 afisari

6 COMENTARII

  1. Ce spuneam în una din postările anterioare? Ca e problema popoarelor slave pe care numai ei trebuie sa o rezolve. Asta spune și Putin, sa moara de ciuda propaganda filoamericana. Problema noastră e cum sa convietuim cu ei pentru ca asa vecini ne-a dat Dumnezeu Creator. Strămoșii lor au luptat sa facă o tara mare. Ai noștrii au avut o Dacie mare dar l-au omorât pe Burebista și au împărțit-o in cinci tarisoare, sa fie fiecare stăpân. Și de-atunci tot asa, de ne-au făcut migratorii praf. Asa ca lăsați Ucraina și Rusia să-și rezolve problemele, ca după ce-or cădea la pace e vai de curul alora care s-au băgat în cearta dintre frați. Yankeii or sa se care si iar o sa ne vaitam ce ne-au făcut rusii.

  2. De unde sa stie tembelii numiti jurnalisti ca in 1922 aveam Romania Mare intregita ,stabila ,gata sa aiba un cuvant greu de spus in Europa.Rusia lui Putin nu are nimic de-a face cu pactul Ribentropp-Molotov si nu stapaneste nici macar 1milimetru patrat din teritoriile noastre.Europa se cutremura de propria prostie si imbecilitate ca doar d-aia a pierdut patru razboaie cu Imperiul Rus in ultimii 200 si ceva de ani.Suntem probabil singura tara din lume care s-a aliat cu ocupantii teritoriilor sale Basarabia,Bucovina de Nord,Sudul Basarabiei si Cadrilaterul.Mai cunoasteti vreo natie mai imbecila?

  3. jukov corect 2021-07-13 16:54 16:54:42
    De unde sa stie tembelii numiti jurnalisti ca in 1922 aveam Romania Mare intregita ,stabila

  4. ,,Fiecare trebue sa plece acasa cu ce a venit”,ce e asa greu de inteles pentru Ucraineni ?

  5. Bine Europa monarha, atunci era cum era Romania in 40 la anexarea ilegala, sub teroarea asasinarii Romanovilor. Bine Putin e irefutabil. Dar totusi e o limba total separata de rusa cum e limba ucraineana.Si lupta pt independenta si democratia lor. Asa cum a fost acea revolta portocalie. Eu ca latin nu pot face diferente intre cele 2 limbi.Dar cu siguranta a existat o Ucraina sovietica, una ca asa se chema Rusia Mica tarista e si o Ucraina austriaca e si una prusaca taman ce e si o Ucraina romana da Bucovina de ND. E complex statul lor. Dar nu asa se face ca Stalin cu japca. E Tribunal international, diplomatia si buna vecinătate. E greu pt un rus sa zica urmatorul compozitor, scriitor sau pictor e ucrainean. Nu pentru ei toti sunt rusi. Atentie. Nu si pentru ucrainieni.
    E o vorba dragoste cu sila nu se poate ca se cheama viol. Ucraina e independenta pana la urma.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger