AcasăȘTIRI EXTERNERusia cere integrarea sistemelor de plăți BRICS / Hegemonia dolarului se clatină

Rusia cere integrarea sistemelor de plăți BRICS / Hegemonia dolarului se clatină

Rusia cere integrarea sistemelor de plăți BRICS / Hegemonia dolarului se clatină

Rusia, lovită de sancțiunile occidentale, a cerut grupului economiilor emergente, BRICS, să extindă utilizarea monedelor naționale și să integreze sistemele lor de plată, a anunțat sâmbătă Ministerul rus de Finanțe.

După invadarea Ucrainei, sancțiunile occidentale au tăiat Rusia de sistemul financiar global și de la aproape jumătate din rezervele sale de aur și de schimb valutar, care se ridicau la 606,5 miliarde de dolari la începutul lunii aprilie.

Sancțiunile occidentale „distrug fundația sistemului financiar internațional”

Ministrul rus de Finanțe Anton Siluanov a declarat vineri în cadrul unei întâlniri ministeriale cu țările BRICS (Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud), că situația economică globală s-a înrăutățit substanțial din cauza sancțiunilor, se arată într-un comunicat al ministerului.

Noile sancțiuni distrug, de asemenea, fundația sistemului monetar și financiar internațional existent bazat pe dolarul american, a spus Siluanov.

„Acest lucru ne împinge la necesitatea de a accelera activitatea în următoarele domenii: utilizarea monedelor naționale pentru operațiuni de export-import, integrarea sistemelor de plată și a cardurilor, propriul nostru sistem de mesagerie financiară și crearea unei agenții independente de rating BRICS”, a spus Siluanov, informează US News.

Cardurile de plată internaționale Visa și MasterCard au suspendat operațiunile în Rusia la începutul lunii martie, iar cele mai mari bănci din Rusia au pierdut accesul la sistemul global de mesagerie bancară, SWIFT.

Rusia și-a creat propriul sistem de mesagerie bancară, cunoscut sub numele de SPFS, ca alternativă la SWIFT. Sistemul propriu de plată cu cardul MIR a început să funcționeze în 2015. Ele au făcut parte din eforturile Moscovei de a dezvolta instrumente financiare locale care să le reflecte pe cele occidentale, pentru a proteja țara în cazul în care sancțiunile împotriva Moscovei ar fi lărgite.

Ministerul de Finanțe a declarat că miniștrii BRICS au confirmat importanța cooperării în eforturile de stabilizare a situației economice actuale. „Criza actuală este creată de om, iar țările BRICS au toate instrumentele necesare pentru a-i atenua consecințele asupra economiilor lor și asupra economiei globale în ansamblu”, a mai spus Siluanov.

author avatar
Tudor Borcea
563 afisari

3 COMENTARII

  1. E timpul ca ameriga și dolarul fără valoare să ajungă la groapa de gunoi a istoriei. Pute a putreziciune de la o poștă.

    • Rubla nu va valora nici măcar hârtia pe care e tipărită. „Succesurile” astea trâmbițează-le babelor surde și moșilor oligofreni!

  2. Dolarul trebuie desfiintat si China cu BRICS sa controleze sistemul financial mondial ,vrajeala cu America si UE s a terminat

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger