AcasăȘTIRI EXTERNERusia blindează Insula Șerpilor. Arme de ultimă generație în coasta României!

Rusia blindează Insula Șerpilor. Arme de ultimă generație în coasta României!

Rusia blindează Insula Șerpilor. Miza acestui punct strategic din Marea Neagră / Foto: printscreen

Rusia își consolidează poziția pe Insula Șerpilor. Armata rusă a desfășurat mai multe sisteme de apărare în acest punct strategic din Marea Neagră.

Armata rusă semnalează că nu va renunța ușor la Insula Șerpilor, în ciuda amenințărilor reprezentate de noile sisteme de artilerie și de tirurile de rachete ucrainene. Cele mai recente imagini din satelit ale insulei din largul coastelor ucrainene și românești arată diverse sisteme de apărare sol-aer, iar rușii le-au instalat și pe navele din apropiere pentru a întări și mai mult bula de protecție.

În fața artileriei occidentale

„Rușii au desfășurat pe insulă mai multe sisteme antiaeriene care acoperă diferite spectre de amenințare, SA-13, Pantsir, Tor, tunuri antiaeriene ZU-23-2”, notează cercetătorul francez Pierre Grasser, specialist în apărarea rusă, asociat la laboratorul Sirice de la Sorbona, informează Le Matin.

„Rușii și-au consolidat recent poziția prin desfășurarea diferitelor sisteme terestre și aeriene pe insulă și pe navele poziționate în jurul insulei. Din punct de vedere strategic, acest lucru are sens, chiar și în fața noilor atuuri ale Ucrainei, cum ar fi obuzieerele Cezar și sistemele Himars”, a declarat o sursă militară franceză, sub rezerva anonimatului.

Occidentul a oferit Ucrainei mai multe sisteme de artilerie mobilă care, teoretic, ar permite lovituri de pe coastă la cel mult 30 de kilometri distanță, inclusiv tunuri franceze Caesar, dar mai ales lansatoare multiple de rachete Himars, donate de americani, care se află în prezent undeva între Europa de Vest și Ucraina.

Sistemele Himars nu pot face minuni

„Ne așteptăm ca aceste sisteme să fie implicate în curând în luptă și ne angajăm să continuăm să alimentăm fluxul de muniție”, a declarat săptămâna aceasta subsecretarul american al Apărării, Colin Kahl.

Sistemele antiaeriene desfășurate în prezent de ruși „nu vor fi capabile să intercepteze rachetele ghidate lansate de Himars, asta este sigur”, spune Grasser, dar el pune lucrurile în perspectivă: „Toate sunt mobile, așa că rușii pot face ceea ce ucrainenii au făcut foarte bine de la începutul războiului: să le mute imediat ce percep o amenințare iminentă”.

„Himars nu poate face un tir de saturație” pentru a peria întreaga suprafață a insulei, cu cantitățile pe care le vor avea ucrainenii”, a adăugat el. Apărătorii ruși „sunt acolo în principal pentru a contracara atacul comandourilor ucrainene pe insulă”, a explicat el, amintind că Kievul a încercat deja acest lucru cel puțin o dată, în noaptea de 7 spre 8 mai.

Încă din prima zi a ofensivei rusești, pe 24 februarie, atacatorii au securizat această stâncă plată și pustie. Au luptat pentru a o păstra, pierzând oameni și echipamente. Nu departe de acest teritoriu, crucișătorul Moskva a fost lovit de o rachetă ucraineană, provocând marinei ruse cea mai mare lovitură din ultimele decenii.

Vineri, ucrainenii au afirmat că au lovit cu o rachetă în apropierea insulei o navă auxiliară rusă cu un sistem antiaerian la bord.

Miză strategică importantă

„Această navă, concepută inițial pentru salvarea pe mare, a fost folosită ca platformă antiaeriană improvizată. Pe ea fusese instalat un sistem Tor”, a declarat Grasser.

Pe Twitter, analistul în domeniul apărării HI Sutton, specialist în probleme navale, consideră că „aceste nave sunt folosite pentru aprovizionarea” insulei, care este „de importanță strategică”. „Nu este doar o stâncă, ci un teritoriu. Și este situat strategic, nu numai din punct de vedere militar, ci și economic”, a spus el.

Insula este situată în largul gurii Dunării, unul dintre cele mai importante râuri din Europa și o arteră comercială a continentului. Oricine o controlează, poate ținti această zonă. De asemenea, ar putea servi ca platformă de tragere spre Odesa sau chiar spre România. În cele din urmă, există depozite de hidrocarburi în apropiere.

author avatar
Tudor Borcea
913 afisari

5 COMENTARII

  1. miza este data de gazele din Marea Neagra si nu numai , inclusiv aprovizionarea UE cu gaz prin Turcia

  2. Pai sa se astepte la ce e mai rau deoarece Ucraina intentioneaza sa elibereze Crimeea. Deci insulita asta… In plus Ucraina detine drone Bayraktar, rachete Himars si Harpoon.

  3. Daca o racheta Neptun poate scufunda nava fanion a flotei ruse, cam ce pot face rachetele occidentale? E mai bine sa plece.

  4. Teoretic, 80% din insula aparține României. Practic, doar ukra si rusii fac legea acolo. Halal natie mai suntem!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger