AcasăȘTIRI EXTERNERusia avertizează Occidentul: facturile de gaz în ruble sunt la câteva zile...

Rusia avertizează Occidentul: facturile de gaz în ruble sunt la câteva zile distanță

Rusia avertizează Occidentul: facturile de gaz în ruble sunt la câteva zile distanță

Rusia a avertizat, vineri, Occidentul că facturarea în ruble pentru exporturile de gaze naturale către Europa ar putea fi solicitată în câteva zile. Este cel mai dur răspuns al Moscovei de până acum la sancțiunile paralizante impuse de Occident pentru invazia Ucrainei.

În condițiile în care economia rusă se confruntă cu cea mai gravă criză după anii care au urmat destrămarii URSS, președintele Vladimir Putin a anunțat, miercuri, că exporturile de gaze rusești trebuie să fie plătite în ruble.

40% din gazul Europei vine de la Gazprom

Putin a spus că Occidentul a declarat război economic prin înghețarea activelor rusești și, prin urmare, Rusia nu mai are interes să primească dolari sau euro pentru exporturile rusești.

Kremlinul a declarat vineri că Putin a ordonat companiei Gazprom, cea mai mare companie de gaze naturale din lume, care furnizează 40% din gazul european, să accepte plăți de export în ruble și că mai are doar patru zile pentru a determina cum va fi pusă în practică o astfel de măsură.

Cumpărătorii de gaze au cerut consiliere cu privire la modul în care ar putea obține ruble pentru a face astfel de plăți, având în vedere amploarea sancțiunilor împotriva Rusiei și în condițiile în care contractele cu furnizorii ruși sunt făcute în euro sau dolari.

Mulți importatori au spus că contractele pe termen lung cu Gazprom prevăd plata fie în euro, fie în dolari SUA.

„Plățile în ruble sunt undeva între foarte dificil și imposibil de organizat pentru majoritatea cumpărătorilor europeni și cu siguranță nu într-un termen scurt”, a declarat Jonathan Stern, Distinguished Research Fellow la Institutul Oxford pentru Studii Energetice, pentru Reuters.

Dacă Gazprom insistă asupra plăților în ruble și va opri livrările dacă plățile nu sse fac în ruble, „atunci, din punctul meu de vedere, aceasta ar fi o încălcare a clauzelor contractuale”, a spus el.

author avatar
Tudor Borcea
450 afisari

7 COMENTARII

  1. Este cântecul de lebădă al rușilor. Dacă sunt consecvenți cu ei înșiși, pasul următor ar fi întreruperea furnizării gazelor. Ceea ce înseamnă încălcarea flagrantă a clauzelor contractuale, mai exact ruperea contractelor. Efectul? O criză pasageră a alimentarii Europei cu energie. Surmontabilă. Însă, concomitent, scoaterea definitivă și irevocabilă a rușilor de pe piața europeană. Cu efecte catastrofale asupra propriei economii, care depinde în proporție de 40% de exporturile de energie. Și fără șansa de a mai reveni vreo dată la status quo ante…

    • Și sancțiunile împotriva Russiei ce sunt? Pepsi? Ce-are sula cu prefectura? În momentul de față Russia este beneficiara a mai mult de 6300 de sancțiuni pentru ca poporul rus să fie înfometat și să-l schimbe pe Putin cu un slugoi târâtor și lingău. Când armatele sua și marii britanii căutau armele de nimicire în masă inexistente prin Irak, le-a pus cineva o singură sancțiune? Câți civili și câți copii au murit pe timpul bombardamentelor și câți mai apoi de foame? Nu mai vă faceți atâtea griji pentru că rușii au luat în calcul toate consecințele slugărniciei europene în fața licuriciului gras. Se vor descurca mai bine decât cei care rămân fără gazul și petrolul rusesc. Peste 70% din țările lumii îi sprijină.

  2. Iti vine sa razi cand auxi de incalcarea clauzelor de parca occidentul mai respecta asa ceva cand le ia afacerile pe la ei legale pana mai ieri.Putin isi securizeza moneda si nu mai primeste hartii tiparite fara nr in pandemie ca doar toti au declarat ca asta au facut. Ca la manelisti fata nr!!

  3. Contractul e in euro, poate la sfarsitul anului cand Europa devine independenta de Rusia energetic.

  4. Ba nu vreti sa mai cumparati gaze de la rusi, ba va suparati cand rusii va pun sa le platiti cu ruble asa incat devin aproape imposibil de cumparat. Hotarati-va!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger