AcasăȘTIRI EXTERNERusia arată pisica Americii și Turciei în Siria

Rusia arată pisica Americii și Turciei în Siria

Rusia arată pisica Americii și Turciei în Siria

Forțele armate ruse de pe aeroportul din Qamishli, în Siria, aduc mai multe întăriri militare la baza lor, ca urmare a rapoartelor privind intenția Rusiei de a reduce numărul de trupe pe care le are în Siria și de a se retrage treptat din mai multe regiuni ale țării, precum și a amenințărilor Turciei privind lansarea unei noi operațiuni militare la granițele de nord ale Siriei.

În ultimele trei zile, mai multe convoaie au sosit la aeroportul din Qamishli. Convoaiele includ în principal echipamente rusești de apărare antiaeriană. Mișcarea vine la o săptămână după ce forțele armate ruse au adus șase elicoptere și două avioane de luptă la baza lor.

Mobilizarea sistemelor Pantsir-S1

„Forțele armate ruse de pe aeroportul Qamishli au început să desfășoare sistemul de apărare aeriană Pantsir-S1 în aeroport”, au raportat sursele Al Mayadeen. „Mobilizarea sistemului vine după ce Moscova a întărit baza cu ajutorul avioanelor de luptă și elicopterelor”, au adăugat sursele.

Prin transformarea bazei aeriene de la Qamishli în cea de-a doua ca mărime din Siria, Rusia intenționează să trimită diverse mesaje.

Moscova încearcă să spună Occidentului că va răspunde la sprijinul acordat Ucrainei și la expansiunea NATO de-a lungul granițelor sale prin extinderea și aducerea de întăriri militare într-o bază aflată la 5 km de granițele turcești. De asemenea, caută să spună lumii că rolul său în Siria este esențial și că rapoartele occidentale și americane despre intenția Moscovei de a se retrage din Siria sunt false.

Ministerul rus de Externe și-a exprimat joi îngrijorarea cu privire la desfășurarea de către Turcia a unei operațiuni militare în nordul Siriei, sperând că Ankara „se abține” de la lansarea unei ofensive în nordul Siriei pentru a evita provocările și o escaladare a tensiunilor.

Erdogan reia vânătoarea de kurzi

Această declarație a fost făcută după ce președintele turc Recep Tayyip Erdogan a reînnoit amenințările că va viza luptătorii kurzi pe care i-a catalogat drept „teroriști”, afirmând că avansează cu o ofensivă militară în două zone din nordul Siriei.

Erdogan a anunțat săptămâna trecută că armata turcă intenționează să „lanseze operațiuni antiteroriste la frontierele Turciei”. Ankara a sfidat avertismentele din partea SUA, președintele Erdogan subliniind că țara sa nu va aștepta „permisiunea” Washingtonului pentru a lansa noi ofensive în Siria.

Din 2016, Ankara a lansat 3 operațiuni militare în Siria sub pretextul de a scăpa țara de luptătorii kurzi, care au lucrat mână în mână cu soldații americani pentru a ocupa terenuri în regiunea nord-estică pentru petrol și alte resurse naturale. Pentru Ankara, PKK este o organizație desemnată drept teroristă, deoarece a desfășurat o serie de agresiuni împotriva Turciei începând din 1984.

author avatar
Tudor Borcea