AcasăȘTIRI EXTERNERusia anunță testarea cu succes a unei rachete hipersonice „de neegalat în...

Rusia anunță testarea cu succes a unei rachete hipersonice „de neegalat în lume”

Rusia anunță testarea cu succes a unei rachete hipersonice „de neegalat în lume”

Rusia a anunțat luni, 19 iulie, că a testat cu succes noua sa rachetă de croazieră hipersonică Zirkon, parte a panopliei de noi arme dezvoltate de Moscova, care asigură că acestea sunt de neegalat în lume. 

„Fregata Amiral Gorchkov” a tras din Marea Albă o rachetă hipersonică Zirkon către o țintă terestră situată pe coasta Mării Barents”, a declarat Ministerul Apărării din Rusia într-un comunicat.

Cu 8575 km/h spre țintă

Conform acestui comunicat de presă, racheta care a zburat cu o viteză de Mach 7 „a atins cu succes ținta aflată la 350 de kilometri distanță”.

Prima lansare oficială a unei rachete Zirkon datează din octombrie 2020, președintele rus Vladimir Putin salutând un „mare eveniment” pentru „întreaga țară”. De atunci, au mai avut loc cel puțin două teste, de fiecare dată de pe fregasta „Amiral Gorchkov, scrie AFP.

„Arme invincibile”, zice Putin

Pe fondul tensiunilor cu țările occidentale, Rusia și-a înmulțit în ultimii ani anunțurile despre noi arme prezentate ca „invincibile” de Vladimir Putin.

Zirkon este una din aceste arme. Cu o autonomie maximă de aproximativ 1.000 de kilometri, este destinată echipării navelor de suprafață și a submarinelor flotei rusești.

Printre alte arme figurează și racheta hipersonică Kinjal pentru Forțele Aeriene sau racheta cu propulsie nucleară Burevestnik.

Primele rachete hipersonice Avangard de nouă generație, capabile să atingă o viteză de Mach 27 și să-și schimbe cursul și altitudinea, au fost puse în serviciu în armata rusă în decembrie 2019.

author avatar
Tudor Borcea