AcasăȘTIRI EXTERNERusia anchetează expoziția de cadavre „Body Worlds”. Încălcarea „valorilor morale”

Rusia anchetează expoziția de cadavre „Body Worlds”. Încălcarea „valorilor morale”

Rusia anchetează expoziția de cadavre „Body Worlds”. Încălcarea „valorilor morale”/ Foto: Facebook

Comitetul de Anchetă al Rusiei acuză expoziția anatomistului Gunther von Hagens, aflată în prezent la Moscova, de încălcarea „valorilor morale” și a legii.

Puternicul Comitet rus de Anchcetă a lansat, miercuri, o investigație preliminară asupra expoziției corpurilor umane „Body Worlds”, un succes mondial al anatomistului Gunther von Hagens, considerând că ar putea încălca „valorile morale” și legislația rusă.

La Moscova, expoziția a fost deschisă publicului pe 12 martie și este programată să se desfășoare până în ianuarie 2022.

Comitetul de Anchetă, organism, însărcinat cu cele mai importante investigații penale, constată că, potrivit „personalităților publice, (expoziția) încalcă valorile morale, exprimă în mod clar lipsa de respect față de societate și poate fi considerată ca insultând sentimentele religioase ale credincioșilor”.

Drept urmare, directorul Comitetului de Anchetă, Alexandr Bastrykin, le-a ordonat subordonaților săi să „prezinte o evaluare juridică asupra conformității cu legea rusă a obiectivelor, conținutului și scopului acestei expoziții”.

Între artă  și știință

„Body Worlds” expune în special cadavre umane în diferite ipostaze. La granița dintre știință și artă, potrivit organizatorilor săi, expoziția își propune să arate complexitatea țesuturilor, mușchilor și nervilor care alcătuiesc corpul.

Corpurile sunt păstrate datorită metodei de „plastinație” a anatomistului german Gunther von Hagens, supranumit „Doctor Death”, și care constă în înlocuirea lichidelor și a grăsimilor cu rășină plastică sau silicon.

Subiect de controversă

Expoziția „Body Worlds” a fost prezentat în zeci de țări, inclusiv în Elveția, de la mijlocul anilor 1995 și declanșează în mod regulat scandaluri și controverse.

În 2015, districtul central al Berlinului a încercat fără succes să împiedice deschiderea muzeului lui Gunther von Hagens, considerând că proiectul este contrar legilor regionale cu privire la înmormântări, scrie AFP.

Cadavrele expuse sunt cele ale voluntarilor care și-au oferit corpul institutului anatomistului german, potrivit acestuia din urmă.

author avatar
Tudor Borcea