AcasăȘTIRI EXTERNERusia, anchetată de Curtea Penală Internațională pentru crimele de război comise în...

Rusia, anchetată de Curtea Penală Internațională pentru crimele de război comise în Ucraina

rusiaRusia, anchetată de Curtea Penală Internațională pentru crimele de război comise în Ucraina

Procurorul Curţii Penale Internaţionale Karim Khan a anunțat luni, 28 februarie, că va deschide o anchetă asupra presupuselor crime de război comise de Rusia în Ucraina, transmite BBC.

În urma unei examinări preliminare a situației, procurorul Khan a confirmat că există o bază rezonabilă pentru a „crede că în Ucraina au fost comise atât presupuse crime de război, cât și crime împotriva umanității”.

„Există argumente solide pentru a crede că în Ucraina au fost comise atât presupuse crime de război, cât şi crime împotriva umanităţii”, a declarat procurorul Curţii Penale Internaţionale.

„Intenţia mea este ca această anchetă să cuprindă şi orice noi presupuse infracţiuni care intră în jurisdicţia Oficiului meu şi care sunt comise de orice parte la conflict, pe orice parte a teritoriului Ucrainei”, a adăugat acesta.

Lituania a denunțat Rusia la Haga

Guvernul Lituaniei a anunţat, luni, că va înainta o cerere procurorilor de la Curtea Penală Internaţională de a investiga „crimele de război şi crimele împotriva umanităţii din Ucraina”.

Curtea Penală Internațională (numită uneori și Tribunalul Penal Internațional) este o instanță de justiție internațională permanentă, cu sediul la Haga, în Olanda. Menirea și scopul acestei instituții juridice internaționale este de a judeca persoane care au comis genocide, crime de război și crime împotriva umanității.

author avatar
Andreea Vlad