AcasăȘTIRI EXTERNERusia amenință UE cu dezastrul energetic. Cât vom plăti pentru gaze, petrol...

Rusia amenință UE cu dezastrul energetic. Cât vom plăti pentru gaze, petrol și electricitate

UE se va confrunta cu o explozie a prețurilor la energie, în urma sancțiunilor impuse Moscovei din cauza evenimentelor din Ucraina, a declarat sâmbătă un oficial rus din Ministerul de Externe, Nikolai Kobrineț.

Nikolai Kobrinets a spus că Rusia este un furnizor de încredere de energie, dar este pregătită pentru o confruntare dură în sector, dacă este necesar.

„Avem nervii mai tari”

El nu a oferit detalii despre ce ar putea implica acea confruntare.

Nikolai Kobrineț a spus că situația de pe piețele globale de energie va face ca Uniunea Europeană să plătească de cel puțin trei ori mai mult pentru petrol, gaze și electricitate.

„Cred că Uniunea Europeană nu ar beneficia de acest lucru – avem provizii mai durabile și nervi mai puternici”, a declarat Kobrinets pentru Interfax.

Rusia se confruntă cu sancțiuni economice occidentale fără precedent după invadarea Ucrainei.

 

author avatar
Tudor Borcea
513 afisari

5 COMENTARII

  1. Wishful thinking! Până la sfârșitul acestui an UE va reduce cu 2/3 dependența de petrolul și gazul rusesc, în 3 ani pot să coclească în balta lor de petrol, pe care nu o mai vrea nimeni. De care nimeni nu mai are nevoie. Și, mai ales, care nu o să le mai aducă niciun venit.

    • Iar noi o să plătim din greu in aceasta situație. Chiar daca Romania, prin absurd, va ajunge sa exploateze gazul din Marea Neagra, tot vom plăti gazele, electricitatea si ceilalți combustibili la preț de UE, adică la preţul pe care Europa va fi nevoita să plătească gazele aduse, in forma lichefiata din state. Acest mod de aprovizionare este foarte scump. Plecând de la sursa, gazele de șist din SUA, sunt mai scumpe decât cele clasice, deoarece tehnologia folosita este mai scumpa. La acest cost mai ridicat se adaugă transportul lor, pe conducta până la stațiile de lichefiere, apoi transferul lor pe vase specializate de transport, transportul propriu zis peste ocean , descărcarea si apoi gazeificarea lor, ca in final să poată fi livrate in rețeaua locala de distribuție. Tot acest lanț este foarte scump, necesita investii mari, cere mult timp pentru realizarea infrastructurii necesare, iar in final , când vom plăti factura ne vom trezi ca aceasta este de 3-4 ori mai mare decât acum. Vom putea face fata unei asemenea situații. Si aici nu este vorba numai despre încălzire, unde cererea nu este dominanta, ci despre cererea industriala, industria chimica, cea a energiei electrice, industria prelucrătoare, ex. de mașini, alimentara, ușoara, cea a îngrășămintelor azotoase, etc. Sa ne imaginam numai cate vase de transport specializate a transporta Gaze lichefiate sunt necesare, in condițiile in care cele existente au deja destinații clare, spre Japonia de ex. si care fac doar intra-un sens cursa activa, înapoierea se face gol, deci un cost dublu de suportat. O să fie afectați rușii, dar soluția lor de a ieși din situație este mult mai ușor de rezolvat, mai ales ca implica China, tara care este capabila ca in termen scurt sa construiască conductele care vor redirecționa gazele spre ei, așa cum dovedesc de la o vreme încoace. S-a mai dovedit de curând efectul invers al sancțiunilor. In 2014 sau aplicat sancţiuni de interzicere a exporturilor de grâu si care spre Rusia. rezultatul ?. Din importator de grâu Rusia a devenit unul din exportatorii de top, uneori chiar locul 1 la acest produs. Unde dai si unde crapă.

  2. Sărăcia e fala prostului. Toate sancțiunile la adresa rușilor afectează nivelul de trai al europenilor care vor plăti un preț uriaș pentru energie și bunuri. Ura împotriva rușilor nu ține de foame. Europenii de rând vor ajunge să nu aibă ce pune pe masă și cu casele confiscate în schimbul energiei. Dacă Iranul s-a descurcat eminent cu sancțiunile ajungând la autosuficiență, Russia cu atât mai mult va avea succes. Noi suntem principalii perdanți ai implicării într-un război care nu ne privește și nu ne amenință.

  3. Rusia nu va avea niciun succes, pentru că petrolul și gazele ei pur și simplu nu vor mai avea căutare. Over and out! E o chestiune doar de viteză, iar agresiunea împotriva Ucrainei o va accelera.
    Dincolo de asta barbaria rusească trebuie pedepsită. Tribunalul Penal Internațional a pregătit deja un frumos costum (zeghe-look) pentru criminalul Putin!

  4. Da-i rusului un sut in fund: el o sa faca un pas in fata iar pe tine o sa te doara piciorul.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger