AcasăȘTIRI EXTERNERusia amenință Facebook cu amenzi fără precedent

Rusia amenință Facebook cu amenzi fără precedent

Rusia amenință Facebook cu amenzi fără precedent

Moscova a amenințat gigantul american cu amenzi care ar putea depăși echivalentul a sute de milioane de euro pentru că nu a eliminat conținutul considerat „ilegal”, un nou episod al confruntării dintre Kremlin și giganții internetului.

Într-un comunicat, jandarmul rus de telecomunicații Roskomnadzor a spus că această sumă ar putea atinge „între 5% și 10% din cifra de afaceri anuală” a companiei americane în Rusia.

Informații „periculoase”

Aceasta s-ar putea ridica la zeci de miliarde de ruble (câteva sute de milioane de dolari), potrivit ziarului de afaceri rus Vedomosti. Roskomnadzor indică faptul că a depus o plângere împotriva Facebook pentru că a refuzat în repetate rânduri să șteargă informațiile „periculoase” publicate pe rețeaua sa și pe Instagram, deținut tot de grupul condus de Mark Zuckerberg.

Autoritatea rusă de reglementare precizează că o instanță rusă va trebui să stabilească cuantumul amenzii potențiale. Facebook a fost deja amendat cu 90 de milioane de ruble pentru „încălcări multiple” ale regulamentelor rusești, potrivit presei ruse. Sume mici în comparație cu amenzile care amenință acum rețeaua socială, potrivit  Roskomnadzor.

Rusia sancționează în mod regulat marile companii digitale, acuzate că nu elimină conținutul care promovează droguri, sinucidere sau legat de opoziție.

„Internetul suveran”, fără opozanți

În septembrie, chiar înainte de alegerile legislative, Moscova i-a forțat pe Apple și Google să retragă din magazinele sale virtuale din Rusia aplicația opozantului închis Alexei Navalnîi. Autoritățile au amenințat că îi vor aresta pe angajații acestor companii în Rusia dacă nu vor colabora, potrivit unor surse interne.

Rusia și-a consolidat controlul asupra internetului în ultimii ani, ultimul spațiu în care vocile critice la adresa lui Putin se exprimau încă relativ liber în țară, scrie AFP. Autoritățile dezvoltă un sistem controversat de „internet suveran” care va face posibilă izolarea internetului rus prin separarea acestuia de principalele servere globale.

Kremlinul neagă dorința de a construi o rețea națională sub control, așa cum este cazul în China, dar de asta se tem ONG-urile și opozanții.

author avatar
Tudor Borcea
292 afisari

2 COMENTARII

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger