AcasăȘTIRI EXTERNERusia aduce nave de război în coastele Irlandei. Ce manevre pregătește Putin

Rusia aduce nave de război în coastele Irlandei. Ce manevre pregătește Putin

Rusia aduce nave de război în coastele Irlandei. Ce manevre pregătește Putin

Marina militară Rusiei va efectua exerciții în largul Irlandei, în ciuda tensiunilor cu Occidentul privind situația din Ucraina.

Marina rusă se pregătește să efectueze exerciții în largul coastei irlandeze, a anunțat sectorul pescuitului din această țară.

Exercițiile programate între 1 și 5 februarie în Oceanul Atlantic, la aproximativ 200 de kilometri sud-vest de Irlanda, au stârnit temeri în rândul pescarilor irlandezi că ar fi împiedicați să-și desfășoare activitatea în zonă, care se află în apele internaționale, dar în zona economică exclusivă a Irlandei.

Un „acord echitabil” a fost găsit

Potrivit directorului executiv al Irish Fish Processors and Exporters Association (IFPEA), Brendan Byrne, o delegație a asociației a purtat discuții cu ambasadorul Rusiei la Dublin, Iuri Filatov, și un „acord echitabil” a fost găsit, pentru a permite exercițiile Rusiei și continuarea operațiunilor de pescuit, scrie Le Figaro.

Relațiile dintre Rusia și țările occidentale sunt la cel mai scăzut nivel de la Războiul Rece, după ce Moscova a desfășurat zeci de mii de militari la granița cu Ucraina.

Rusia neagă orice plan de invazie, dar cere garanții de securitate și ca Ucrainei să nu i se permită niciodată aderarea la NATO, din care Irlanda nu este membră.

„Nu sunteți bineveniți”

Ministrul irlandez de Externe și al Apărării, Simon Coveney, a susținut că Dublin nu are puterea de a împiedica exercițiile Moscovei dar i-a spus ambasadorului Filatov că rușii „nu sunt bineveniți”. „Nu este momentul să creștem activitățile și tensiunile militare în contextul a ceea ce se întâmplă în acest moment” în jurul Ucrainei, a spus el, luni, de la Bruxelles.

Rusia: „Nu-i vom deranja pe pescari”

Ambasadorul rus a fost „extrem de bine informat despre dificultățile pescuitului irlandez” și a asigurat că „ nu există nicio intenție din partea marinei ruse de a deranja acest sector și pe pescari”, a declarat Byrne.

„În timpul discuțiilor, cele două părți au întrevăzut o cale care să permită ca exercițiile să nu fie întrerupte și să putem continua să pescuim”, datorită unei „zone tampon” între cele două, a asigurat Brendan Byrne.

„Nu ne amestecăm în politica exercițiilor navale”, a adăugat el, subliniind că acestea se vor desfășura „într-o zonă de pescuit profitabilă și prețioasă, mai ales bogată în creveți.

 

author avatar
Tudor Borcea
401 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger