AcasăȘTIRI EXTERNERĂZBOI ÎN UCRAINA. Rusia, anunț categoric în privința folosirii armelor nucleare. Omul...

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Rusia, anunț categoric în privința folosirii armelor nucleare. Omul lui Putin, mesaj clar transmis Occidentului!

arme nucleareRusia aduce din nou în discuție armele nucleare. În ce condiții le va folosi?

Purtătorul de cuvânt al lui Putin a adus din nou în discuție folosirea armelor nucleare, după ce cu doar o săptămână în urmă afirma că Rusia va recurge la ele doar în cazul unei „ameninţări existenţiale”.

Dmitri Peskov și-a reluat discursul în aceeași notă. Rusia ar folosi arme nucleare doar atunci când există o ameninţare la adresa existenţei ţării – şi nu ca urmare a războiului în curs din Ucraina, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

„Orice rezultat al operaţiunii în Ucraina, desigur că nu este un motiv pentru utilizarea unei arme nucleare”, a spus Peskov, citat de Reuters.

„Avem un concept de securitate care spune foarte clar că numai atunci când există o ameninţare pentru existenţa statului, în ţara noastră, putem folosi şi vom folosi efectiv arme nucleare pentru a elimina ameninţarea pentru existenţa ţării noastre”, a arătat el.

Patru scenarii în care Rusia ar putea folosi arma nucleară

Fostul președinte al Rusiei Dmitri Medvedev a prezentat, într-un interviu pentru The Guardian, care sunt cele patru scenarii în care Moscova ar decide să recurgă la armele nucleare. Aceste precizări intervin în contextul în care Rusia a amenințat în mai multe rânduri că ar putea folosi arma atomică.

„Avem un document specific pe tema descurajării nucleare. Acesta stabilește în mod clar baza pe care Federația Rusă își poate folosi în mod legitim armele nucleare. Sunt foarte puține, permiteți-mi să vi le amintesc”, a declarat Medvedev.

Care sunt cele patru cazuri invocate de Dmitri Medvedev:

  • „Primul caz este atunci când Rusia este lovită de o rachetă nucleară;
  • Al doilea este orice utilizare a unei alte arme nucleare împotriva Rusiei sau a aliaților săi;
  • Al treilea ar fi un atac asupra infrastructurii vitale, care ar paraliza disuasiunea nucleară a Rusiei;
  • Al patrulea caz ar fi un act de agresiune împotriva Rusiei și a aliaților săi, amenințând însăși existența țării, chiar și fără utilizarea armelor nucleare, respectiv prin utilizarea armelor convenționale”.
author avatar
Andreea Vlad