AcasăȘTIRI EXTERNERusia a testat cu succes o rachetă hipersonică Zirkon de pe un...

Rusia a testat cu succes o rachetă hipersonică Zirkon de pe un submarin nuclear (VIDEO)

Rusia a testat cu succes o rachetă hipersonică Zirkon de pe un submarin nuclear (VIDEO)

Moscova a anunțat luni, 4 octombrie, că a experimentat cu succes lansarea unei rachete de croazieră hipersonice Zirkon dintr-un submarin, un nou tip de armă pe care Vladimir Putin o consideră invincibilă și care îngrijorează Washingtonul. 

„Flota rusă a testat pentru prima dată o rachetă hipersonică Zirkon de pe submarinul nuclear Severodvinsk” (K-560, submarin nuclear de atac din clasa Yasen), a indicat Ministerul Apărării din Rusia într-un comunicat de presă, precizând că acest test a fost „ un succes”.

Potrivit acestui comunicat publicat pe mesageria Telegram, racheta a căzut, conform planificării, asupra unei ținte de exercițiu în Marea Barents, la nord de Rusia.

Lansare cu coregrafie

Un videoclip, lansat de minister, arată racheta care decolează într-o explozie de lumină, în toiul nopții.

Prima lansare oficială a unei rachete Zirkon datează din octombrie 2020, președintele rus Vladimir Putin salutând un „mare eveniment”. De atunci au avut loc alte teste, în special de pe fregata „Amiral Gorchkov”.

Aceste teste îi îngrijorează pe occidentali, în special pe Statele Unite. Testul intervine când negocierile dintre Moscova și Washington privind „stabilitatea strategică” s-au reluat discret după întâlnirea din iunie dintre președinții Vladimir Putin și Joe Biden.

Problema controlului armelor este un punct major al acestor negocieri, care au ca scop calmarea relațiilor bilaterale, foarte degradate, și încetinirea unei noi curse a înarmării, scrie AFP.

Alte rachete din panoplia lui Putin: Kinjal și Burevestnik

Pe fondul tensiunilor cu țările occidentale, Rusia și-a multiplicat în ultimii ani anunțurile de noi arme prezentate ca „invincibile” de Putin.

Zirkon este una dintre ele. Cu o autonomie maximă de aproximativ 1.000 de kilometri, este destinată echipării navelor de suprafață și a submarinelor flotei rusești.

Mai multe alte arme, precum racheta hipersonică Kinjal destinată Forțelor Aeriene, sau racheta nucleară Burevestnik, sunt în curs de dezvoltare.

Primele rachete hipersonice Avangard de nouă generație, capabile să atingă o viteză de Mach 27 și să-și schimbe cursul și altitudinea, au fost introduse în serviciu de armata rusă în decembrie 2019.

 

author avatar
Tudor Borcea
206 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger