AcasăȘTIRI EXTERNERusia: a sosit momentul adevărului în relaţiile cu NATO

Rusia: a sosit momentul adevărului în relaţiile cu NATO

Rusia: a sosit momentul adevărului în relaţiile cu NATO

Diplomația rusă a declarat marți, 11 ianuarie, că relația RusiaNATO se confruntă cu „momentul adevărului”, în ajunul unei întâlniri în timpul căreia Moscova își va detalia cererile de a îndepărta Alianța de la granițele sale. 

„Mergem (miercuri, la Bruxelles, la NATO) cu așteptări realiste și cu speranța că va exista o conversație serioasă și aprofundată asupra problemelor cheie și fundamentale ale securității europene”, a declarat Alexandr Grușko, viceministrul rus de Externe.

Gruşko a precizat că, la discuţiile de miercuri, Moscova va încerca să obţină un răspuns concret la proiectul de acord privind garanţiile de securitate cerute de Rusia.

Arhitectura de securitate, după bunul plac al Kremlinului

„Fără să exagerăm, putem spune că în relaţiile noastre cu Alianţa a sosit momentul adevărului”, a adăugat el.

Acuzată de americani și europeni că plănuiește un atac asupra vecinului său Ucraina, un aliat al Occidentului, Rusia a răspuns spunând că desfășurarea a zeci de mii de trupe la graniță este o reacție la prezența în creștere și ostilă a NATO în ceea ce Moscova consideră zona sa de influență.

Rusia a cerut semnarea de tratate care să interzică orice extindere viitoare a Alianței Nord Atlantice și încetarea manevrelor militare occidentale în apropierea granițelor ruse, punând sub semnul întrebării arhitectura europeană de securitate construită după Războiul Rece, când mai multe țări din fostul bloc comunist au aderat la NATO.

Americanii și europenii au considerat până acum aceste cereri inacceptabile, dar spun că sunt gata să discute cu rușii soluții pentru a găsi o ieșire din tensiuni și a evita un nou conflict armat, în special în Ucraina, scrie AFP.

O primă rundă de negocieri ruso-americane a avut loc luni la Geneva, la finalul căreia Moscova a fost destul de pozitivă. Rusia a spus că nu „are intenția” să-și atace vecinul ucrainean.

author avatar
Tudor Borcea
301 afisari

2 COMENTARII

  1. Sa mearga NATO si sa le dea una in bot rusnacilor daca nu mai incap in Rusia. Merg si romanii acolo cu Scorpionii Rosii sa le care americanilor incarcatoarele si lazile cu munitii.

  2. merg sa moara ca prosati in razboiul altora dute tu sai stergi la cur pe amricani [alupigus]

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger