AcasăȘTIRI EXTERNERusia a mutat două bombardiere strategice în apropierea frontierelor SUA

Rusia a mutat două bombardiere strategice în apropierea frontierelor SUA

Rusia a mutat două bombardiere strategice în apropierea frontierelor SUA

Kremlinul încearcă să atragă atenția asupra faptului că dețin platforme purtătoare de arme nucleare capabile să fie transferate rapid în apropierea teritoriului SUA.

Ministerul rus al Apărării a informat, vineri, 9 iulie, că, în cadrul unui exercițiu, două bombardiere strategice Tu-160, capabile să poarte arme nucleare, au zburat din Regiunea Saratov până pe aerodromul Anadyr din Chukotka.

Un zbor pe o distanță de 7000 km

„Două bombardiere strategice Tu-160 aparținând Forțelor Aerocosmice au efectuat transferul din Regiunea Saratov pe aerodromul Anadyr, în cadrul unui exercițiu tactic de zbor al Aviației cu rază lungă de acțiune”, se arată într-un comunicat de presă al ministerului, scrie Defense Romania.

„Zborul de pe aerodromul de dislocare a fost efectuat fără aterizări intermediare, pe o distanță de aproximativ 7.000 de kilometri. Durata acestuia a fost de circa șapte ore”, au precizat reprezentanții Ministerului Apărării.

„Transferul din punctul de dislocare către Chukotka a decurs normal. Echipajele aeronavelor și-au îndeplinit misiunile fără probleme”, a declarat comandantul Aviației cu rază lungă de acțiune, general locotenent Serghei Kobylash.

La granița maritimă

„Redislocarea pe aerodromul Anadyr a avioanelor Tu-160 face parte din exercițiul tactic de zbor planificat, aflat în curs de desfășurare în unitățile Aviației cu rază lungă de acțiune”, a spus Kobylash.

Bombardiere strategice de tip Tu-160 au mai fost redislocate în Chukotka și în 2020, 2019 și 2018. Anadyr este cel mai estic oraș al Federației Ruse, fiind centrul administrativ al Regiunii Autonome Chukotka. În partea de est, aceasta are graniță maritimă cu SUA.

Demonstrație de forță a Rusiei

Aducerea bombardierelor strategice Tu-160 în proximitatea frontierelor americane reprezintă o demonstrație de forță a Rusiei.

În acest fel, autoritățile de la Moscova încearcă să atragă atenția asupra faptului că dețin platforme purtătoare de arme nucleare capabile să fie transferate rapid în apropierea teritoriului SUA.

Activitățile s-au desfășurat în cadrul exercițiului tactic de zbor al Aviației cu rază lungă de acțiune (Aviația Strategică) aflat în curs de desfășurare în perioada 06-09 iulie. Anterior, în cadrul acestuia, bombardiere strategice Tu-160 și Tu-95MS au fost redislocate pe aerodromuri operative și au efectuat lansări de rachete de croazieră în Arctica.

 

author avatar
Tudor Borcea