AcasăȘTIRI EXTERNERusia a luat-o razna: datele pasagerilor din taxiuri, transferate în timp real...

Rusia a luat-o razna: datele pasagerilor din taxiuri, transferate în timp real temutului FSB

Autoritățile vor să oblige companiile de taximetrie să transfere în timp real datele despre pasagerii lor către serviciile de securitate ruse (FSB), potrivit unui proiect de lege depus la camera inferioară a parlamentului.

Documentul întocmit de guvern și publicat pe site-ul Dumei prevede că serviciile de taxi, care sunt foarte populare în Rusia și utilizate prin intermediul aplicațiilor mobile, vor fi obligate să ofere FSB în timp real acces la bazele de date de comandă utilizate.

„Este o măsură foarte greu de implementat. Dar asta nu înseamnă că nu este necesară”, a declarat pentru agenția de presă Ria Novosti Adalbi Skhagocev, membru al comisiei pentru securitate și anticorupție al  Dumei, subliniind că este vorba de „securitatea națională”.

Până acum, FSB putea obține aceste informații dacă depunea o cerere oficială la companii, care aveau la dispoziție 30 de zile pentru a răspunde, a explicat Irina Zaripova, președinta Consiliului civil pentru dezvoltarea serviciilor de taximetrie.

„Mulți se tem că FSB poate primi oricând informații despre pasageri în timp real”, a declarat ea la postul de radio rus Kommersant FM la sfârșitul lunii martie, când propunerea legislativă a fost prezentată pentru prima dată de Ministerul Transporturilor.

De la începutul ofensivei sale în Ucraina, la 24 februarie, Rusia a continuat să sporească restricțiile privind libertățile civile.

Printre acestea se numără blocarea accesului la popularele rețele de socializare Instagram, Facebook și Twitter și urmărirea în justiție a grupului Meta, pe care îl acuză că a răspândit „îndemnuri la crimă” împotriva rușilor.

De asemenea, regimul lui Putin  și-a întărit arsenalul legislativ, care permite aplicarea unor amenzi grele sau pedepse cu închisoarea pentru oricine se face vinovat de „discreditarea” armatei.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
357 afisari

3 COMENTARII

  1. La ordinul FSB, Rusii au microfoane instalate si in toalete, nu cumva ca prin alfabetul flatulatiei, sa se transmita informatii vitale dusmanului

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger