AcasăȘTIRI EXTERNERusia a intrat în posesia „monstrului” marin. Este considerat cel mai lung...

Rusia a intrat în posesia „monstrului” marin. Este considerat cel mai lung submarin din lume

submarinRusia a intrat în posesia „monstrului” marin. Este considerat cel mai lung submarin din lume

Belgorod, considerat cel mai lung submarin din lume, a fost predat Marinei ruse la începutul acestei luni în portul Severodvinsk, potrivit celui mai mare constructor de nave din ţară, Şantierul Naval Sevmash.

Cu o lungime de peste 184 de metri, Belgorod este mai lung chiar şi decât submarinele cu rachete balistice şi ghidate din clasa Ohio ale marinei americane, care au o lungime de 171 de metri.

Cel mai mare submarin nuclear

Constructorul submarinului îl prezintă ca fiind un vas de cercetare, dar alţii spun că este o platformă pentru spionaj şi, posibil, pentru arme nucleare, transmite CNN.

Experţii spun că designul său este o versiune modificată a submarinelor ruseşti cu rachete ghidate din clasa Oscar II, făcute mai lungi cu scopul de a găzdui în cele din urmă primele torpile stealth cu armament nuclear din lume şi echipamente pentru colectarea de informaţii.

Belgorod ar putea pregăti terenul pentru „un nou Război Rece” în oceane

Dacă Belgorod poate adăuga cu succes aceste noi capacităţi flotei ruseşti, în următorul deceniu ar putea pregăti terenul pentru o revenire la scenele Războiului Rece sub ocean, cu submarine americane şi ruseşti care se urmăreau şi se vânau reciproc în confruntări tensionate.

Belgorod a fost lansat la apă în 2019 şi trebuia să fie livrat Marinei ruse în 2020, după teste şi încercări, dar acestea au fost întârziate din cauza pandemiei de coronavirus, a relatat agenţia de ştiri rusă de stat TASS.

author avatar
Andreea Vlad
468 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger