AcasăȘTIRI EXTERNERusia a interceptat trei avioane franceze deasupra Mării Negre

Rusia a interceptat trei avioane franceze deasupra Mării Negre

Rusia a interceptat trei avioane franceze deasupra Mării Negre

Potrivit ministerului rus al Apărării, este vorba de două avioane de luptă Mirage 2000 și de un avion de realimentare în aer C-135R.

În ultima perioadă, avioanele militare franceze par să se aventureze din ce în ce mai mult în regiunea Mării Negre. 

În august 2020, un Atlantic 2 (ATL2) al marinei franceze, care tocmai participase la cea de-a 160-a aniversare a marinei române, a fost interceptat în această zonă de un avion rusesc de luptă Su-27 „Flanker”, în timp ce, potrivit Moscovei, se apropia de granița rusă.

În octombrie, două Mirage 2000D (ministerul rus al Apărării a evocat „bombardiere”) au fost abordate de avioane Su-27 Flanker în spațiul aerian internațional deasupra Mării Negre.

Apoi, în decembrie, un avion Transall C-160G Gabriel de la Escadrila electronică aeropurtată 1/54 Dunkerque a fost interceptat de un avion Su-30 rusesc. 

Un avion de realimentare  KC-135 și un avion de informații electronice RC-135 aparținând Forțelor Aeriene ale SUA au fost interceptate, de asemenea, în aceeași zi.

Miercuri,17 februarie 2021, potrivit Centrului Național Rus pentru Managementul Apărării, trei avioane militare franceze au fost interceptate deasupra Mării Negre.

„Două avioane de luptă Su-27 (…) din districtul militar sudic au decolat în stare de alertă pentru a identifica „ ținte aeriene” și a preveni încălcarea frontierei de stat rusești”, a comunicat districtul.

„Echipajele de luptă rusești au identificat țintele aeriene ca fiind un grup de avioane ale Forțelor Aeriene Franceze, format dintr-un avion-cisternă KC-135 și două avioane tactice Mirage 2000”. „Cele trei avioane au fost urmărite deasupra Mării Negre”.

„Odată ce avioanele străine au făcut cale întoarsă și nu se mai îndreptau spre granițele Rusiei, celel două avioane Su-27 s-au întors la baza lor”, au precizat rușii, insistând că interceptarea a avut loc „în conformitate cu normele internaționale”.

Potrivit site-urilor de monitorizare a traficului aerian, un C-135FR care a decolat de la baza Istres (Franța) la 7 februarie, s-a îndreptat mai întâi spre Germania, înainte de a zbura peste Austria, Ungaria și România pentru a ajunge la Marea Neagră. 

Cu toate acestea, pentru moment nu sunt disponibile informații despre ruta avioanelor Mirage 2000, scrie Opex 360.

Este posibil ca unul dintre aceste aparate, dacă este un Mirage 2000D, să fi utilizat nacela ASTAC, ceea ce face posibilă colectarea informațiilor de origine electromagnetică și, prin urmare, să se stabilească o „ordine” de luptă electronică ”a unei zone date, cum ar fi de exemplu Crimeea … 

În absența comunicării din partea forțelor aeriene și spațiale franceze cu privire la aceste interceptări, aceasta poate fi doar o ipoteză.

author avatar
Andrei Coman
501 afisari

2 COMENTARII

  1. păi rusii tre, sa stite ca avioanele franceze au ajuns pana acolo ca doar Franta are granita comuna cu Rusia ./mai nou. / pe Marea Neagra ce naiba atata nu stiu?
    Si daca ma gandesc bine poate si America ha!ha!
    Spwe sa nu sa intample dar oare cum ar sari de c.u.r in sus amercanii daca rusii ar deplasa niste Suhoi in Cuba pe baza vreunei aliante ad hoc si ar defila cu Suhoiurule pe langa coasta americana ha? wow!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger