AcasăȘTIRI EXTERNERusia a încercat să spioneze manevrele NATO chiar de pe teritoriul unui...

Rusia a încercat să spioneze manevrele NATO chiar de pe teritoriul unui stat membru. Unde a fost dejucat planul

Rusia a încercat să spioneze manevrele NATO chiar de pe teritoriul unui stat membru. Unde a fost dejucat planul

Doi cetățeni ruși, dintre care unul echipat cu o dronă, au încercat să spioneze exercițiul militar Defender Europe 21. Moscova respinge ferm aceste acuzații.

Ministrul rus de Externe a acuzat mass-media albaneză că „a extrapolat în jurul cauzelor penale deschise de procurorii locali împotriva a doi ruși suspectați de spionaj”, numind întreaga problemă „propaganda NATO”.

La sfârșitul lunii iunie, mass-media din Albania a anunțat că doi cetățeni ruși sunt anchetați de Procuratura de la Tirana pentru presupuse acte de spionaj în timpul exercițiului militar Defender Europe 21 condus de SUA și desfășurat în Albania în aprilie și mai, scrie Defense Romania.

Drona lui Ivan

Presa locală a spus că unul dintre ruși a intrat în Albania pe 12 mai și și-a declarat destinația ca Durres, iar ulterior asupra sa a fost găsită o dronă. La Durres se desfășura exercițiul Defender Europe 21. Potrivit Euronews Albania, el era unul dintre cei doi cetățeni ruși care au intrat în Albania și erau anchetați de Procuratura din Tirana.

Procuratura a declarat săptămâna trecută pentru BIRN că evenimentul este „încă în curs de anchetă” iar Poliția nu a dorit să comenteze.

Expulzări diplomatice încrucișate

Cu toate acestea, Ambasada Rusiei din Albania a declarat că a trimis o solicitare de informații la Ministerul Albanez de Externe. „Incidentul pare a fi un exercițiu de propagandă #NATO”, a conchis acesta.

Relațiile diplomatice dintre Tirana și Moscova au fost reci în ultima vreme. În ianuarie, Albania a expulzat un diplomat rus, Aleksei Krivosheev, pentru că nu a respectat regulile împotriva Covid-19.

În 2018, Albania a declarat doi diplomați ruși persoana non-grata, susținând că activitatea lor nu respectă statutul diplomatic. Rusia a expulzat apoi doi diplomați albanezi din ambasada albaneză la Moscova.

 

author avatar
Tudor Borcea