AcasăȘTIRI EXTERNERubla, sănătate beton! Sancțiunile occidentale, frecție la piciorul de lemn

Rubla, sănătate beton! Sancțiunile occidentale, frecție la piciorul de lemn

Rubla rusească a ajuns miercuri la 52,3 pentru un dolar, o creștere de aproximativ 1,3% față de ziua precedentă și cel mai puternic nivel din mai 2015.

Foarte departe de prăbușirea sa la 139 față de dolar la începutul lunii martie, când SUA și Uniunea Europeană au început să aplice sancțiuni fără precedent împotriva Rusiei ca răspuns la invazia acesteia în Ucraina.

Sancțiuni care nu funcționează. „Ideea a fost clară: zdrobirea violentă a economiei rusești”, a declarat Vladimir Putin în timpul Forumului economic internațional anual de la Sankt Petersburg. „Ele nu au reușit. Evident, nu s-a întâmplat”.

La sfârșitul lunii februarie, în urma căderii inițiale a rublei și la patru zile după invazia Ucrainei, care a început la 24 februarie, bancherii ruși au  dublat rata dobânzii cheie a țării, ajungând la un nivel uriaș de 20%, de la 9,5% anterior.

De atunci, valoarea monedei s-a îmbunătățit până la punctul în care a redus rata dobânzii de trei ori, ajungând la 11% la sfârșitul lunii mai.

De fapt, rubla a devenit atât de puternică, încât banca centrală a Rusiei ia măsuri active pentru a încerca să o slăbească, temându-se că astfel exporturile sale vor deveni mai puțin competitive.

Venituri record in petrol și gaze. UE, principalul client

Cum să nu-și arate  mușchii rubla, când Rusia este cel mai mare exportator de gaz din lume și al doilea mare exportator de petrol.

Principalul său client? Uniunea Europeană, care a cumpărat energie rusească în valoare de miliarde de dolari pe săptămână, încercând în același timp să o pedepsească cu sancțiuni. Un autogol.

Acest lucru a pus UE într-o situație delicată – în prezent, a trimis Rusiei exponențial mai mulți bani sub formă de achiziții de petrol, gaze și cărbune decât a trimis Ucrainei sub formă de ajutoare, ceea ce a contribuit la finanțarea mașinii de război a Kremlinului.

Și, cu prețurile la țițeiul Brent cu 60% mai mari decât anul trecut, chiar dacă multe țări occidentale și-au redus achizițiile de petrol rusesc, Moscova încă înregistrează profituri record.

În primele 100 de zile ale războiului, Rusia a  obținut venituri de 98 de miliarde de dolari din exporturile de combustibili fosili. Mai mult de jumătate din aceste venituri au venit din UE, aproape 60 de miliarde de dolari!

Și în timp ce multe țări UE intenționează să reducă dependența de importurile rusești de energie, acest proces ar putea dura ani de zile – în 2020, blocul s-a bazat pe Rusia pentru 41% din importurile de gaze și 36% din cele de petrol.

„Acest curs de schimb pe care îl vedeți pentru rublă există pentru că Rusia câștigă surplusuri record de cont curent în valută”, a declarat Max Hess, membru la Institutul de Cercetare a Politicii Externe, pentru CNBC. Aceste venituri sunt în mare parte în dolari și euro printr-un mecanism complex de schimb de ruble.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
771 afisari

5 COMENTARII

  1. Rusia are un viitor economic mai sigur decit putregaiul UE care a intrat in criza economica ,felicitari economistilor rusi si armatei Rusiei

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger