În contextul războiului din Ucraina și al noilor sancțiuni anunțate de la nivelul țărilor occidentale la adresa Rusiei, s-a aflat ce se întâmplă cu moneda rusească – rubla.
Și anume că rubla rusească a scăzut cu 30% în raport cu dolarul american, după ce statele occidentale au anunțat noi sancțiuni împotriva Rusiei, ca urmare a invadării Ucrainei, anunță luni BBC.
E vorba de un nou minim record pentru moneda rusească, înregistrat după ce mai multe bănci din această țară au fost vizate de măsura de excludere din sistemul internațional de plăți SWIFT.
Imagini de la bancomate
Deja în ultimele ore pe Twitter au apărut imagini – care ar fi fost surprinse la Moscova, cu oameni care stau la coadă la bancomat, pentru a retrage bani.
Alleged line to ATM in Moscow. People run to withdraw their money out of the banks. #Ukraine #UkraineRussiaWar #Russia #Moscow pic.twitter.com/yLlLDkeYac
— Ted K | Ukrainian Reports (@Ted_Kac) February 27, 2022
Putin has caused Moscow to have long lines for people desperately trying to get money from ATM machines. The machines keep running out of money. #UkraineRussiaWar #StopPutin
pic.twitter.com/tZImzbf5Qu— 💋𝓒𝓪𝓻𝓪𝓶𝓮𝓵 𝓢𝔀𝓮𝓮𝓽𝓷𝓮𝓼𝓼💎 (@Caramel_Angel7) February 27, 2022
Anunțul MAE după reuniunea extraordinară a CAE, în care s-au decis sancțiuni
Duminică, 27 februarie, MAE a transmis, după ce ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat în cursul zilei la reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe (CAE), în format videoconferință, pe tema noului pachet de sancțiuni al UE împotriva Rusiei, „ca urmare a continuării agravării situației de securitate din Ucraina, precum și răspunsul UE la cererea de asistență adresată de Ucraina în vederea creșterii rezilienței acestui stat”, că șeful diplomației române „a condamnat ferm anunțul de astăzi al Rusiei privind punerea în alertă a capacităților sale nucleare, care poate fi echivalat cu amenințarea cu folosirea armelor nucleare”.
Totodată, MAE a comunicat faptul că ministrul român de externe „a exprimat sprijinul politic ferm pentru noul pachet ambițios de sancțiuni extinse la adresa Rusiei prezentat astăzi de Comisia Europeană și Serviciul European de Acțiune Externă, în conformitate cu angajamentul politic al liderilor europeni, care vizează inclusiv deconectarea anumitor bănci rusești de la sistemul SWIFT, restricții suplimentare pentru Banca Centrală a Rusiei, listări individuale la adresa unor oligarhi, închiderea spațiului aerian al UE pentru aeronavele rusești, folosirea Fondului European pentru Pace pentru finanțarea asistenței militare pentru Ucraina, precum și interzicerea unor mass-media de propagandă rusești”.