AcasăȘTIRI EXTERNERomii și-au tras un George Floyd în Cehia. Roma Lives Matter

Romii și-au tras un George Floyd în Cehia. Roma Lives Matter

Romii și-au tras un George Floyd în Cehia. Roma Lives Matter

În Republica Cehă, romii au preluat sloganul mișcării anti-„rasism” Black Lives Matter. Moartea unui rom, după arestarea sa, a dus la demonstrații care denunțau uciderea „unui George Floyd ceh”.

Roma Lives Matter. Pentru comunitățile de romi din Republica Cehă, pare să nu existe nicio îndoială că unul dintre ei a fost ucis din cauza originilor sale, precum afro-americanul George Floyd.

Un val de indignare a zguduit țara, precum și Slovacia și Ungaria, după difuzarea unui videoclip care arăta arestarea unui bărbat de origine romă, Stanislav Tomas (46 de ani). Și în acest caz poliția este acuzată pentru că ar fi procedat ca în cazul lui George Floyd.

Supradoză, potrivit autopsiei

Unul din polițiștii care a participat la arestarea lui Tomas i-a ținut acestuia genunchiul pe gât. Tomas, care a fost încătușat timp de câteva minute, a murit la scurt timp, în ambulanță.

Foarte repede, rețelele de socializare s-au inflamat și au numit victima „un George Floyd al Cehiei”. Au avut loc mitinguri în timpul cărora manifestanții au denunțat „discriminarea” și au scandat „viața romilor contează”, reluând sloganul folosit de afro-americani incitați de mișcarea Black Lives Matter.

Acest lucru în ciuda elementelor furnizate de forțele de securitate care contrazic această analogie. Poliția cehă a publicat un videoclip care îl arăta pe Stanislav Tomas fără cămașă țipând și apoi lovind geamurile unei mașini. Potrivit poliției, el se afla sub influența drogurilor. De altfel, autopsia a concuzionat, luni, 28 iunie, o supradoză, scrie Valeurs Actuelles.

UE nu crede…

Premierul ceh Andrej Babis și ministrul de interne Jan Hamáek și-au exprimat sprijinul pentru poliție în această chestiune. Dar Consiliul Europei s-a implicat în controversă și a solicitat o „investigație atentă, urgentă și independentă”.

 

author avatar
Tudor Borcea