AcasăȘTIRI EXTERNERomânii SINISTRAŢI în Grecia, salvaţi de singurul supermarket rămas deschis: "Tot satul...

Românii SINISTRAŢI în Grecia, salvaţi de singurul supermarket rămas deschis: „Tot satul a mâncar grătar”

Puhoaiele de ape din Grecia ţin „ostatici” mulţi români plecaţi în vacanţă acolo. Din cauza infrastructurii afectate de inundaţii, familii întregi de români au rămas blocate, fără bani, fără mâncare, pe meleaguri elene.

De exemplu, în ultimele 5 zile, o româncă şi apropiaţii ei au supravieţuit în stațiunea Volos datorită singurului supermarket rămas deschis.

Misiunile de salvare, îngreunate de puhoaie

Aproximativ 200 de români se află izolați în zonele afectate de ciclonul Daniel din Grecia, potrivit Ministerului de Externe. Aceștia au de îndurat condiții grele, mai ales că procurarea mâncării și a apei a devenit din ce în ce mai grea.

Chiar dacă autoritățile încearcă să le trimită cu drone provizii, acestea se epuizează rapid. Cele mai mari inundaţii care au lovit ţara în ultima jumătate de secol au ucis şapte oameni, iar în zona Volos, una dintre cele mai afectate de ploi, se află oameni care nu știu cum să ajungă acasă.

Staţiunea a rămas fără curent electric, iar în magazinele care au mai rămas deschise se dă o adevărată luptă pe ultimele produse rămase.

Turiştii nu ştiu dacă vor mai găsi provizii pentru următoarele zile, mai ales că nici nu au informații cu privire la ajutorul salvatorilor.

Au mâncat grătar, alături de tot satul

Diana a rămas izolată încă de luni într-o staţiune aflată la 70 de kilometri de Volos, iar azi a ajuns la ea o mașină de pompieri care a lăsat-o împreună cu soțul, copilul, cățelul și alți doi localnici în stațiune. De acolo, însă au fost nevoiți să se descurce singuri.

„Ieri am reuşit şi am făcut un grătar. A fost cel mai bun grătar din viaţa noastră. Pentru că ne-au dat carnea care fusese congelată şi care oricum se strica şi tot satul a mâncat ieri grătar”, a declarat turista, potrivit observatornews.ro.

MAE le recomandă cetăţenilor români din zonele afectate să respecte întocmai instrucţiunile autorităţilor elene responsabile, să nu părăsească locaţiile sigure în care se află şi să semnaleze imediat evoluţiile situaţiei în care se găsesc şi solicitările suplimentare de sprijin.

author avatar
Andrei Ștefan