AcasăȘTIRI EXTERNERomânia pompează gaze naturale în ţările din Europa. Ne ocupăm de securitatea...

România pompează gaze naturale în ţările din Europa. Ne ocupăm de securitatea energetică a continentului

Ţara noastră pune umărul la aprovizionarea cu gaze naturale a celorlalte ţări din Europa. Operatorii rețelelor de gaze naturale din Bulgaria, România, Ungaria și Slovacia au propus suplimentarea aprovizionării cu gaze naturale din Azerbaidjan către Europa.

Cele 4 țări ale Uniunii Europene și-au oferit rețelele pentru a permite livrări mai rapide și mai ieftine de gaze azere către Europa Centrală, de Vest și de Sud.

Azerbaidjanul dublează importurile

Comisia Europeană a semnat un memorandum de înțelegere cu Azerbaidjanul pentru a dubla importurile de gaze naturale la cel puțin 20 de miliarde de metri cubi (bcm) pe an până în 2027.

„În următorii ani vom dubla cel puțin producția și vom exporta în Europa. Avem resursele necesare”, a declarat presei președintele azer Ilham Aliev,

Gazoductul Trans-Adriatic, ultima etapă a rețelei de gazoducte a Coridorului Sudic de Gaze, a adus anul trecut peste 8 miliarde de metri cubi de gaz azer în țări europene precum Italia.

Cu ochii pe profiturile companiilor

Noile măsuri vizează, printre altele, captarea veniturilor suplimentare realizate de producătorii de energie electrică şi alţi actori din piaţa de energie electrică peste un nivel maxim de 180 Euro/MWh în perioada 1 decembrie 2022 – 30 iunie 2023 şi utilizarea acestora pentru a finanţa măsurile de protecţie a consumatorilor finali de energie electrică, instituirea unei contribuţii de solidaritate din partea companiilor care activează în domeniul petrolului, gazului natural, cărbunelui şi al rafinăriilor, demersuri de reducere voluntară a consumului de energie electrică cu 10% cu o componentă obligatorie de 5% în orele de vârf.

România a susţinut în ambele situaţii ca reducerea să fie voluntară, dar, în cazul orelor de vârf, doar Bulgaria, Grecia, Croaţia şi Ungaria au fost alături de reprezentanţii ţării noastre. În schimb, România a obţinut flexibilităţi suplimentare privind modul de identificare a orelor de vârf la nivel naţional.

author avatar
Andrei Ștefan