AcasăȘTIRI EXTERNERomânia irosește șansa de a avea propriul sistem lansator de sateliți

România irosește șansa de a avea propriul sistem lansator de sateliți

România irosește șansa de a avea propriul sistem lansator de sateliți/Foto: Facebook

Autoritatea Aeronautică Civilă Română (AACR) și-a declinat competența de a elibera aprobarea lansării rachetei EcoRocket, prevăzută în perioada 8-12 octombrie, din Marea Neagră, cu sprijinul logistic al fregatei Mărășești.

La câteva ore după ce Asociația Română pentru Cosmonautică și Aeronautică (ARCA) a publicat anunțul prin care specifica că AACR refuză sistematic să răspundă la cererea de avizare a lansării EcoRocket, AACR a răspuns că își declină competența, oprind astfel lansarea EcoRocket și șansa României de a avea propriul sistem lansator de sateliți.

În rest, toate procedurile necesare cu MApN, Statul Major al Apărării, Statul Major al Forțelor Aeriene, Statul Major al Forțelor Navale, ICAO, ambasadele țărilor riverane Mării Negre și ROMATSA au fost parcurse de către ARCA, potrivit Asociației.

Potrivit datelor disponibile pe Internet, ARCA Space este o companie aerospațială situată în Las Cruces, New Mexico, SUA care construiește rachete spațiale și aeronave cu sau fără pilot, în vederea explorării spațiului. A fost înființată ca Asociația Română pentru Cosmonautică și Aeronautică, un ONG în România, de către Dumitru Popescu, cu sediul la Râmnicu Vâlcea.

Un proiect pe cale să se înece în Marea Neagră

Este vorba de lansarea primului satelit românesc cu o rachetă proiectată și construită integral în România, în august 2021, în cadrul proiectului Lansăm România, 100% românesc, privat.

Potrivit Lansăm România, „AACR a considerat că «racheta nu se încadrează în definiția aeronavei» și că nu are competențe în spațiul aerian de deasupra Bucureștiului, de deasupra Mării Negre, în spațiul aerian manageriat de România, acolo unde urmau să se desfășoare lansările EcoRocket, conform Protocolului dintre ROMATSA, Forțele Aeriene și ARCA”.

AACR indică: „Subliniem faptul că AACR, potrivit bazei legale existente, nu are competențe pentru acordarea unei autorizări de lansare în spațiul cosmic a rachetei ce este parte a Misiunii 10 ARCA”.  ARCA nu a cerut niciodată de la AACR autorizarea lansării în spațiul cosmic, ci autorizarea zborului EcoRocket prin spațiul aerian, ceea ce este indubitabil de competența AACR”.

„În încheiere AACR ne încurajează să încercăm să obținem autorizarea de la Agenția Spațială Română (ROSA) care nu are competențe în domeniul autorizării aeronautice, și care prin conducerea sa și-a exprimat în presă punctul de vedere, referitor la lansările ARCA, în bătaie de joc: «o acțiune de marketing»”, mai precizează Lansăm România.

Investiție de 1,2 milioane de euro

EcoRocket este o rachetă semi-reutilizabilă, ce poate fi folisită pentru lansarea sateliților de mici dimensiuni. Cântărește 5 tone (la lansare) și are o lungime de 13,2 metri. Racheta a fost construită cu ajutorul unei investiții de 1,2 milioane de euro (finanțare din fonduri private).

ARCA țintește și premiul de 10 milioane de euro oferit de Comisia Europeană, executivul comunitar urmărind stimularea industriei spațiale europene și construirea de lansatori de sateliți cu impact mic asupra mediului și la costuri scăzute de lansare.

 

 

 

 

author avatar
Tudor Borcea
721 afisari

5 COMENTARII

  1. Romania, colonia nu mai este buna de nimc; ce lansatoare? Alea sunt pentru tari care au conducatori cu scaun la cap, nu nulitati ca noi.

  2. De ce astfel de decizii sunt lăsate la îndemână unor imbecili care ocupa funcții datorită legăturilor cu partide care si-au batut joc si au jefuit, vândut România?

  3. Luptati-va sistematic cu DILETANTAII! Nu va lasati! Prostia este omniprezenta si ia toate formele posibile de manifestare.

  4. Ce titlu pompos! Voi ziaristii habar nu aveti ce comentati! Inainte sa scrieti un articol despre ARCA, documentati-va! Sediul ARCA nu este in SUA si este vorba de un ONG din Valcea. Cu apa fiarta la cazan nu se ajunge in cosmos si nici sateliti nu se lanseaza.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger