AcasăȘTIRI EXTERNERomânia, în oala antisemitismului alături de Grecia, Ungaria și Polonia. Acuzatorii au...

România, în oala antisemitismului alături de Grecia, Ungaria și Polonia. Acuzatorii au umblat la Biblie

România, în oala antisemitismului alături de Grecia, Ungaria și Polonia. Acuzatorii au umblat la Biblie

Peste 30% dintre maghiari, greci și polonezi consideră că „evreii nu vor putea niciodată să se integreze pe deplin în societate”.

Grecia și țările din fostul bloc estic (în special Polonia, Ungaria, România) sunt țările europene în care prejudecățile antisemite sunt mai puternic exprimate, potrivit unei anchete făcute în 16 state și publicată, marți, 12 octombrie, la conferința anuală a Asociației Evreilor Europeni (EJA ).

Răstignirea și Iisus și „antisemitismul” românilor

Relațiile dintre Israel și România sunt apreciate ca excelente de statul evreu dar țara noastră este băgată în oala antisemită mai ales că, potrivit anchetei în cauză, unii români consideră că „răstignirea lui Iisus Hristos este un păcat de neiertat al evreilor”. Dacă pe această bază se fabrică o acuzație gravă, se poate vedea antisemitism la tot pasul…

Potrivit acestui sondaj comandat de Action and protection league (APL), o organizație parteneră a EJA, mai mult de o treime dintre greci și polonezi (36%) și 30% dintre maghiari chestionați consideră că „evreii nu vor fi niciodată capabili să se integreze deplin în societate ”.

Credința într-o „rețea evreiască secretă care influențează afacerile politice și economice din lume” este împărtășită de 58% dintre greci, 39% dintre unguri și 34% dintre slovaci chestionați, dar și de 28% dintre francezi, potrivit acestui sondaj făcut în rândurile a 16.000 de persoane.

Aproximativ 39% dintre greci și 30% dintre români chestionați sunt de acord că „răstignirea lui Iisus Hristos este un păcat de neiertat al evreilor”.

Ce înseamnă „sentimente destul de negative”?

Aproximativ 36% dintre greci, 27% dintre unguri și 23% dintre polonezi nutresc „sentimente destul de negative” față de evrei, o proporție crescând la 11% în Germania, 8% în Franța și scăzând la 3% în Suedia și Marea Britanie, și la 2% în Olanda.

Aceste trei țări din nordul Europei sunt, de asemenea, cele în care tendința de a relativiza Holocaustul este cea mai slabă, potrivit sondajului. În general, un sfert dintre cei chestionați sunt de acord că „politicile Israelului le permit să înțeleagă de ce unii îi detestă pe evrei”, scrie 20 Minutes.

Vestul, anti-Israel, Estul, anti-iudaism: când rabinii nuanțează

„Vedem în acest sondaj că în țările din Europa de Vest există mai mult un sentiment anti-Israel și în țările din Europa de Est există un antisemitism mai tradițional, un anti-iudaism”, a comentat rabinul Slomo Koves, fondatorul APL, observând totuși că ambele tendințe au fost puternice în Austria.

El a subliniat că acest sondaj s-a concentrat doar pe prejudecăți antisemite și că a fost, de asemenea, necesar să se ia în considerare numărul de incidente și atacuri antisemite, precum și percepția populației evreiești care trăiește în fiecare țară, pentru a nu avea o „imagine total eronată” a situației.

Primitoarea Grecie: ba e rea, ba nu e

„De exemplu, Grecia iese în evidență drept țara în care prejudecățile sunt cele mai prezente dar nu cred că Grecia este țara cea mai puțin sigură pentru evrei”, a spus el într-o conferință de presă. „Rezultatele îngrijorătoare ale anchetei arată că antisemitismul este adânc înrădăcinat în Europa”, a declarat rabinul Menachem Margolin, președintele EJA, ai cărui lideri se întâlnesc miercuri cu parlamentari, diplomați și șefi ai instituțiilor europene.

Sondajul a fost realizat de institutul Ipsos în decembrie 2019 și ianuarie 2020 în Germania, Austria, Belgia, Franța, Grecia, Ungaria, Italia, Letonia, Olanda, Polonia, Republica Cehă, România, Slovacia, Spania, Suedia și Marea Britanie.

author avatar
Tudor Borcea
734 afisari

8 COMENTARII

  1. AM TRAIT PRINTRE EVREI AM FOST VECINI AM FACUT SCOALA GENERALA LA SCOALA IESRAELITA, LA FACULTATE AM AVUT COLEGI EVREI DIN ROMANIA SI DIN STRAINATATE , AM INTALNIT ERVEI PLECATI DIN ROMANIA MARE CAND UNII AU PLECAT DE LA TIGHINA ,ALTII DE LA SULITA DE BOTOSANI ,ALTII DE LINGA HOTIN ,TOTI AVEAU AMINTIRI FRUMOASE DESPRE ROMANIA ,PE ACESTIA I-AM INTANIT IN AMERICA DE SUD IN 2012-2014 ,corespondam si in prezent ,am ramas prieteni .
    In ceea ce priveste holocaustul nu ma pot exprima decat din ceea ce am citit ,am incercat sa gasesc dovezi ,inregistrari ale oficialitatilor,dar nu se confirma nici de vro instanta judecatoreasca vro condamnare a ROMANIEI SAU A ROMANILOR PENTRU HOLOCAUST.
    Pogromul de la Iasi din 28-29 .06.1941 este cunoscut ca fiind un act in vreme de razboi cand in nordul Moldovei erau trupe germane ce mergeau pe front ,jurisdictia acelei zone apartinea Corpului 30 Armata german. Actiunea de deportare a evreilor din zona de razboi s-a facut pe motivul unor actiuni ostile armatei germane.
    Cele 2 trenuri cu vagoane de marfa in care au fost evacuati evreii din Iasi au fost oprite de Crucea Rosie ROMANA in gara Tg Frumos si Podul Iloaiei ,acolo s-au gasit everi morti in vagoane ,cei vii au trecut in grija Crucii Rosii ,ceilalti au fost ingropati.Numarul evreilor morti a fost mult exagerat ,se stie numarul de vagoane ,tipul de vagon ,dar ceea ce se sustine de unii azi este o exagerare .
    In ceea ce priveste situatia evreilor din Transilvania ocupata de hortisti nu-i corect ca sa se faca vinovata ROMANIA sau romanii .
    Pogromurile sunt de factura ruseasca si au o istorie a lor, o gasim in cartea ROMANOVII autor Montefiore .
    Sunt 80 de ani de la acele evenimente ,si NU-I PUTEM INVINUI PE ROMANII NASCUTI DUPA RAZBOI DE CE N-AU FACUT !, CONSIDER CA INVINUIREA ROMANILOR DE AZI DE CEEA CE N-AU FACUT GENEREAZA TOCMAI O DOZA DE ANTISEMITISM ,AICI ESTE MOTIVATIA ,N-O MAI CAUTATI IN ALTA PARTE . LASATI RANILE SA SE VINDECE .
    CE VA SPUNE IP ,TARNEA ??,LOCURI UNDE ROMANII AU FOST UCISI CU SALBATACIE ,UNDE FEMEILE GRAVIDE AU FOST SPINTECATE S-A SI LI S_AU ARUNCAT PRUNCII NENASCUTI ,UNDE COPIILOR DE TATA LI S_A SFARAMAT CAPETELE DE TRUNCHIURILE COPACILOR !!,ASTEA UNDE-S COMEMORATE ?,ASTA NU-I HOLOCAUSTUL ROMANILOR SUB HORTISTI ?.

    • Asa este, ai dreptate in tot ceea ce scrii aici. Acuzarea Romaniei de anti-semitism sau holocaust este o alta mïrşăvie care are substraturi inclusiv – sau mai ales – economice. De fapt, hai sa o spunem pe şleau, de FURT. Aceste mizerii trebuie demontate atît în presa – cîtă o mai fi ramas nationala – dar mai ales oficial. Dar ce sa astepti de la un presedinte marioneta si vînzător de copii peste hotare si de la o clasa politica plină de scursuri analfabete?

        • Spartacus, putem sa te ajutam, nu-ti face probleme. Pe lângă banii de care Romania a fost jefuită de evreii comuniști ruși sau veniti in 44 cu tancurile rusesti, pe lângă despăgubirile plătite israelului pentru faptul ca Romania le-a platit celor fugiti de sub ocupație germană si le-a organizat transportul in Palestina cu vapoare care au fost scufundate de englezi, pe lângă atâtea resurse romanesti înstrăinate in aplauzele unora ca tine, 50 de bani putem să ne permitem să vă dăm tie si celor ca tine cu mențiunea pentru servitori.

  2. ovreii , vor cauta si inventa holocaust in toata lumea pentru a santaja si a mai stoarce cateva tone de ^talanti * pentru poporul ales..Asta-i felul lor …

  3. Ma bucur ca mai exista in tara asta oameni cu verticalitate, care incearca sa spuna adevarul. M-am mirat cand l-am auzit (pentru prima data, eu) pe Elie Wisel afirmand ca ramanii, asa si pe dincolo, nu sant chiar binefecatori pentru poporul evreu. De atunci, romanii au fost tot mai mult aratati cu degetul, ajungand azi sa ne punem cenusa-n cap (unii), pentru „atrocitatile” savarsite de armata romana IN TIMPUL RAZBOIULUI , la ordinul lui Ion Antonescu. Zau, ma simt culpabilizat, pentru ceva ce n-am stiut, nici n-am gandit ca ar fi posibil a inaintasilor nostri. E mare pacat ca un unchi de-al meu participant la evenimentele din Moldova si la luptele de la Cotul Donului, nu mai este traitor. El, saracu, ne povestea exact despre aceste intamplari si multe altele, dar noi, nu prea eram interesati, insa va asigur ca mi-au ramas unele in minte si va asigur ca NU COINCID cu povestile oficiale. Si cand ma gandesc ca ungurii vor sa-l reabiliteze pe Horty….???

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger