AcasăȘTIRI EXTERNERolex folosește tehnologii medicale laser pentru fabricarea ceasurilor

Rolex folosește tehnologii medicale laser pentru fabricarea ceasurilor

Rolex folosește tehnologii medicale laser pentru fabricarea ceasurilor

Ce au în comun un Rolex cu o operație de miopie sau de cataractă? Recuperarea tehnologiilor existente devine specialitatea ceasurilor de lux.

Cea mai recentă versiune a ceasului Rolex Datejust, un model dezvoltat pentru prima dată în 1945, are un cadran verde pal gravat cu frunze subțiri de palmier în nuanță verde-măsliniu, acoperit cu safire rezistente la zgârieturi.

Gravură laser cu femtosecunde

Ceea ce puțini știu este că această gravură este realizată cu ajutorul unui laser cu femtosecunde, aceeași tehnologie utilizată în chirurgia oculară pentru operații de cataractă sau miopie.

Pentru aceste operații se folosesc impulsuri laser ultrascurte pentru a tăia suprafața corneei cu mare precizie.

Tocmai acest nivel ridicat de detaliu a interesat celebra firmă orologieră Rolex în gravarea modelelor cadranului său, care au doar câțiva microni adâncime.

Având grijă să-și stăpânească tehnologia, marca realizează singură gravura și a dezvoltat și lacul opac și lucios aplicat sub formă de spray pe suprafața gravată.

Mecanismul ceasului este, de asemenea, realizat dintr-un aliaj de niobiu și zirconiu, ceea ce îl face insensibil la schimbările de temperatură.

Brățara este realizată din oțel Oystersteel, care este extrem de rezistent la coroziune și care este folosit în industria chimică sau aerospațială.

Folosirea tehnologiilor din alte sectoare

Sectorul orologiei a profitat întotdeauna de noile tehnologii dezvoltate pentru alte sectoare, scrie Slate. Fibra de carbon, spre exemplu, dezvoltată de armata britanică pentru motoarele cu reacție, se găsește acum în majoritatea ceasurilor de vîrf de gamă.

Gravarea ionică reactivă, folosită inițial în fabricarea semiconductoarelor, este acum folosită și în fabricarea ceasurilor de lux.

Compușii de titan și ceramică din carcasele ceasurilor au fost creați în scopuri dentare și militare.

Materialul Carbotech, care echipează ceasurile Panerai, a fost dezvoltat pentru plăcuțele de frână. Ușor, estetic și insensibil la coroziune, îmbunătățește rezistența și durabilitatea ceasului.

Mai recent, start-up-ul francez Kairod, care s-a lansat în producerea de ceasuri, a lansat o colecție imprimată cu ajutorul tehnologiei 3D care se folosește în industrie.

„Mărcile de ceasuri sunt extrem iscusite și dornice în a explora noile tehnologii și a le integra în domeniul lor”, notează și Wired.

De fapt, foarte multe inovații au găsit utilizări total diferite de obiectivul lor inițial. Alumina policristalină translucidă, un material conceput de NASA pentru urmărirea rachetelor, este acum folosită pentru a face aparate dentare aproape invizibile și foarte rezistente.

„Considerăm că astăzi aproximativ 10% până la 15% din capacitatea de cercetare corporativă este «achiziționată» din exterior”, afirmă Jean-Yves Legendre, Manager Competitive IP Intelligence la L’Oréal. A te inspira fără a copia este secretul unei companii inovatoare, estimează el.

author avatar
Tudor Borcea
216 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger