AcasăȘTIRI EXTERNERoiul de foc. SUA testează o dronă lansatoare de drone-kamikaze

Roiul de foc. SUA testează o dronă lansatoare de drone-kamikaze

Această nouă armă a SUA este descrisă ca versiunea aeronautică, de luptă și ucigașă a păpușii rusești Matrioșka.

Kratos, o firmă de apărare de vârf, este cunoscută mai ales pentru impresionanta sa „aripă robotică XQ-58 Valkyrie”.

Ea a anunțat că a testat o dronă mai modestă ca mărime și performanță decât cea din urmă, dar care ar fi capabilă să lanseze singură ceea ce anglo-saxonii numesc „loitering munitions”, adică drone-kamikaze.

Switchblade, mică și rea

Trimis în aer datorită unei catapulte, lansatorul în cauză este o dronă numită Air Wolf. Ea este derivată direct de la un alt dispozitiv de mici dimensiuni, MQM-178 Firejet, conceput ca o țintă în mișcare pentru piloți sau personalul de la sol în scopuri de formare.

Air Wolf are mai mult sau mai puțin aceleași capacități de zbor ca predecesorul său (subsonică, plafon de 35.000 de picioare etc.), dar scopul său este destul de diferit. Este proiectată pentru operațiuni ofensive.

Air Wolf este capabilă de misiuni de supraveghere și de achiziție a țintelor, dar a fost echipată și cu capacitatea de a lansa, în zbor, mini-dronelele kamikaze Switchblade, de la compania AeroVironment. O caracteristică care face din acest duo o armă redutabilă, într-un număr multiplu de situații foarte diverse.

Inițial, Switchblade a fost concepută pentru a fi acționată și controlată de la sol de către militari. La fel ca Air Wolf, este echipată cu o serie de senzori care îi permit să efectueze misiuni de supraveghere, achiziție și urmărire a țintelor în zone fierbinți sau de releu de comunicații, fără riscuri pentru viața umană.

Roiul de foc

Dar Switchblade, în ciuda dimensiunilor sale reduse, poate fi echipată și cu un cap exploziv, transformând-o în „loitering munitions”, o dronă capabilă să devină kamikaze dacă ar fi desemnată o țintă în timpul zborului său, scrie Slate.

Aparatul este capabil să zboare și să-și urmeze obiectivele în mod autonom, dar poate fi, de asemenea, controlat mai fin de la sol de către operatorul său.

Datorită dimensiunilor reduse, Switchblade are doar un timp de zbor de 15. Dacă este acționat de la sol, nu poate depăși o distanță de aproximativ 25 de kilometri.

Totul se schimbă bineînțeles dacă este lansat din aer, în acest caz din Air Wolf: potrivit Kratos, care nu intră în detalii, acesta este capabil să zboare pe „sute de mile”, transformând și multiplicând literalmente posibilele utilizări ale lui Switchblade.

Costul redus al Air Wolf (Kratos vorbește despre 500.000 de dolari, o fracțiune din prețul altor drone mai evoluate), autonomia sa de zbor și capacitatea de a lansa  aceste mini-drone letale, semi-autonome, puțin costisitoare, le fac doi clienți perfecți pentru tactica extrem de la modă de „atac în roi”, prezentată ca dintre cele mai importante părți ale războiului viitorului.

author avatar
Tudor Borcea
1.734 afisari

4 COMENTARII

  1. Rusii si chinezii au rachete hipersonoce ce ajung la 27 de Mach, iar americanii apar pe arena cu aeromodele, bine macar ca nu sunt teleghidate cu cablu, eventual biline.
    Nu inteleg rostul articolului si al entuziasmului radiat de autor, ori poate este o satira extrem de subtila.
    Ori probabil americanii s-au profilat pentru armamente valabile pentru razboaiele cu lumea a treia, neputand face fata concorentei.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger