AcasăȘTIRI EXTERNERobert Hanssen, agentul FBI care a spionat pentru Rusia, găsit mort în...

Robert Hanssen, agentul FBI care a spionat pentru Rusia, găsit mort în închisoare / Ce s-a întâmplat cu el

spionRobert Hanssen, agentul FBI care a spionat pentru Rusia, găsit mort în închisoare / Ce s-a întâmplat cu el / foto: vio.com

Agentul FBI Robert Hanssen, condamnat la închisoare pe viață în 2002 pentru spionaj, a murit în detenție din cauze naturale, la vârsta de 79 de ani.

Hanssen lucra ca agent dublu, primind 1,4 milioane de dolari în numerar, ceasuri de lux sau diamante pentru a vinde secrete comerciale Rusiei.

Robert Hanssen a murit din cauze naturale

Acesta a fost găsit fără suflare în celula sa din închisoarea federală din Florence, Colorado, au transmis oficialii. Măsurile de resuscitare au eșuat, iar notoriul spion a fost declarat mort. Se presupune că a decedat din cauze naturale, potrivit cnn.com.

Robert Hanssen a fost racolat de sovietici în 1985 și folosea pseudonimul „Ramon Garcia”. A predat aproximativ 6.000 de documente și 26 de CD-uri cu informații secrete șefilor săi din serviciile ruse.

A fost condamnat pe viață

A fost responsabil pentru moartea a cel puțin trei ofițeri sovietici care lucrau pentru serviciile de informații americane, executați după ce au fost demascați. A transmis Moscovei detalii precise despre un tunel secret pe care americanii l-au construit sub ambasada sovietică de la Washington, de unde oficialii ruși erau ascultați.

Considerat cel mai notoriu caz de spion dublu, Hanssen nu a adoptat un stil de viață fastuos, ci locuia într-o casă modestă din Virginia cu soția și cei șase copii. În aceste condiții, „cârtița” a rămas nedetectată ani întregi.

Când a fost descoperit, Hanssen a pledat vinovat pentru 15 capete de acuzare pentru spionaj și conspirație, în schimbul faptului că guvernul nu a solicitat pedeapsa cu moartea.

author avatar
Andreea Vlad