AcasăȘTIRI EXTERNERiscurile pe rețelele de socializare. Șeful TikTok se întâlnește cu oficialii de...

Riscurile pe rețelele de socializare. Șeful TikTok se întâlnește cu oficialii de la Bruxelles

Riscurile pe rețelele de socializare. Șeful TikTok se întâlnește cu oficialii de la Bruxelles / Foto: printscreen

Directorul general al TikTok, Shou Zi Chew, se întâlnește marți, la Bruxelles, cu mai mulți înalți oficiali europeni, în contextul în care rețeaua de socializare chineză, care a fost puternic criticată în SUA, se pregătește pentru noile norme europene împotriva dezinformării și a discursului instigator la ură.

Shou Zi Chew se va întâlni cu comisarul pentru concurență, Margrethe Vestager, la cererea sa, precum și cu colegii săi Vera Jourova, responsabilă pentru valori și transparență, Ylva Johansson, comisarul pentru afaceri interne, și Didier Reynders, comisarul pentru justiție.

Avertisment, ca pentru Elon Musk

Printre temele care vor fi discutate se numără viața privată, reglementarea conținutului și siguranța minorilor pe internet.

Bruxelles-ul l-a avertizat recent pe șeful Twitter, Elon Musk, că nu pune în aplicare cerințele UE privind moderarea mesajelor și combaterea dezinformării. Comisarul european pentru piața internă, Thierry Breton, i-a cerut acestuia să își „sporească semnificativ” eforturile.

„Îi voi spune exact același lucru președintelui TikTok, pentru ca și el să fie pregătit să aplice toate regulile noastre (…) și obligațiile, inclusiv în ceea ce privește transparența algoritmilor lor”, a declarat el luni, în cadrul unei conferințe de presă la Madrid.

Din cauza deplasării în Spania, Breton nu se va putea întâlni marți cu Shou Zi Chew, dar o videoconferință între cei doi oficiali a fost programată pentru 19 ianuarie, informnează Euractiv.

Evaluarea riscurilor de utilizare

TikTok, a cărui companie mamă, ByteDance, este chineză, a fost criticată pentru că creează dependență pentru copii și adolescenți. În Statele Unite, o lege a interzis utilizarea aplicației pe dispozitivele angajaților guvernamentali, în timp ce oficialii aleși îl acuză că este un instrument de spionaj și propagandă pentru China, pe fondul tensiunilor dintre Washington și Beijing.

ByteDance este, de asemenea, investigată de Autoritatea irlandeză pentru protecția vieții private pentru a stabili dacă a încălcat legislația UE privind protecția datelor (GDPR) în ceea ce privește prelucrarea datelor personale ale copiilor și transferurile de date către China.

În noiembrie a intrat în vigoare o nouă legislație a UE pentru a reglementa platformele online și pentru a combate mai bine dezinformarea și discursul instigator la ură. Această Lege privind serviciile digitale (DSA) va obliga, începând din vara anului 2023, cei mai mari jucători să se supună unui audit pe cheltuială proprie, efectuat de organisme independente, pentru a evalua riscurile asociate utilizării lor și pentru a pune în aplicare mijloace de atenuare a acestora.

„Ne-am angajat pe deplin să punem în aplicare prevederile DSA și am pus la dispoziție resurse cheie în întreaga companie pentru a ne asigura conformitatea viitoare cu regulamentul”, a declarat  un purtător de cuvânt al TikTok

author avatar
Tudor Borcea