AcasăȘTIRI EXTERNERezultatul presiunii populației: Austria suspendă legea vaccinării obligatorii

Rezultatul presiunii populației: Austria suspendă legea vaccinării obligatorii

Guvernul austriac a anunţat miercuri suspendarea legii privind vaccinarea obligatorie împotriva Covid-19, la doar o lună după intrarea acesteia în vigoare, datorită “periculozităţii mai scăzute generate de varianta Omicron”.

„Am decis să urmăm recomandarea comisiei de experţi” şi să suspendăm aplicarea textului de lege”, a anunţat Karoline Edtsadler, ministrul austriac pentru Afaceri Europene şi chestiuni constituţionale, într-o conferinţă de presă organizată la Viena.

“Nu vedem în acest moment necesitatea implementării obligativităţii de vaccinare, ţinând cont de varianta virală actuală,  care provoacă simptome mai puţin severe decât varianta Delta, în trecut dominantă. În prezent există multe argumente pentru a spune că această atingere adusă drepturilor fundamentale nu este justificată”, a explicat ea.

Explicația oficială nu a mulțumit politicienii din opoziție –au salutat această suspendare, dar o consideră rezultatul „presiunii exercitate în stradă”.

Legea a intrat în vigoare pe 5 februarie, o măsură fără precedent în Uniunea Europeană  și care a stârnit o opoziţie puternică în rândul populaţiei austriece.

Timp de câteva săptămâni, zeci de mii de oameni au ieșit în stradă pentru a critica o măsură descrisă ca fiind radicală și neconstituțională.

Toţi rezidenţii cu vârste de peste 18 ani din această ţară cu 8,9 milioane de locuitori erau vizaţi de acea lege, cu excepţia femeilor însărcinate, persoanelor care au contractat noul coronavirus cu mai puţin de 180 de zile în urmă şi celor care puteau fi exceptate din anumite motive medicale.

Controalele privind respectarea legii urmau să înceapă la jumătatea lunii martie şi prevedeau amenzi cuprinse între 600 şi 3.600 de euro.

S-au ridicat voci pentru a revizui textul, în timp ce Austria a pus capăt majorității restricțiilor de sănătate la începutul lunii martie. Mai ales că măsura nu a făcut posibilă creșterea semnificativă a ratei de vaccinare, care este încă în jur de 70% din populație, adică sub nivelurile observate în Franța sau Spania.

Karoline Edstadler a spus că legea privind vaccinarea obligatorie ar putea fi din nou implementată la nevoie, dacă “situaţia epidemiologică se va înrăutăţi”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor